10. ledna 2015

Kostel Nejsvětější Trojice v Rychnově nad Kněžnou 29.8.2014

Dnes vám chci představit jednu z dominant Rychnova nad Kněžnou


Informace k dnešnímu článku jsem převzal z : www.turistika.cz

Jednolodní kostel s pětiboce uzavřeným presbytářem je dnes součástí areálu kolovratského zámku v Rychnově nad Kněžnou. Na jeho monumentální podobě se výrazně podílel i slavný stavitel "barokní gotiky" Jan Blažej Santini - Aichl. Původně byla tato stavba na vyvýšenině nad zámkem rodinou hrobkou Betenglů, postavenou v letech 1594 - 1602, tedy více než půlstoletí před zahájením výstavby barokního zámku.
Kostel byl poškozen za třicetileté války, ale již v roce 1666 byl znovu opraven. Na jeho dnešní podobě se nejvíce "podepsala" stavební činnost Kolowratů v období baroka za účastí významného architekta Giovanni Santiniho. V letech 1710 - 1713 dal Santini strhnout celou západní frontu kostela i s věží a před kostel postavil mohutné barokní průčelí, posunuté na osu zámku. V roce 1714 byla zahájena i stavba piaristické koleje na trojúhelníkovém půdoryse, její budova však byla vážně poškozena požárem v roce 1798 a zbořena po požáru v roce 1918.
Požárem v roce 1798 byl vážně poškozen i kostel, ve kterém došlo ke zřícení klenby. Z původní goticko-renesanční stavby se tak - pravděpodobně - dochovaly jen obvodové konstrukce lodi a kněžiště. Poslední velké úpravy zde proběhly v letech 1838 - 1843, kdy byl kostel, v duchu dobového romantismu, přestavěn do současné neogotické podoby architektem Františkem Pavlíčkem.
Novogotické úpravě z I. poloviny 19. století odpovídá i dnešní Interiér kostela. Loď je sklenuta neogotickou Křížovou žebrovou klenbou s bohatě profilovaným obloukem. Stěny lodi člení opěráky, dva pseudogotické portály a hrotitá okna s kružbami. I mobiliář kostela je novogotický a pochází z I. poloviny 19. století. V západní části se nachází renesanční kruchta.

Dominantou kostela zůstává mohutné předsunuté, bohatě členěné, Santiniho průčelí, které má připomínat otevřenou náruč. Jeho součástí snad dříve byly i dvě, netypicky velké - téměř dvoumetrové - sochy puttů, které dnes stojí vedle kostela. Průčelí je postaveno osově oproti zámku, a proto je atypicky šikmo vůči samotnému kostelu. Průčelí je dynamicky zprohýbáno (sedmiose konvex-konkávně) a bohatě členěno vysokými iónskými pilastry. Uprostřed západního průčelí se nachází přízemní nika s menzou, po stranách portály. Při své práci se Santini zřejmě nechal inspirovat italským architektem Francesco Borrominim. Za průčelním štítem se zvedá báň s lucernou a symbolem Nejsvětější Trojice.
Součástí kostela jsou i dvě kaple. Loretánská kaple je středovou částí Santiniho monumentálního průčelí, kaple Pražského Jezulátka se nachází na severní straně kostela. Jejím jižním protějškem je vstupní předsíň. Sakristie je posledním pozůstatkem piaristického gymnasia.
Svým pootočeným chrámovým průčelím vytvořil Santini geniální osovou dispozici zámeckého komplexu. Kostel byl původně se zámkem propojen z každé strany samostatnou symetrickou chodbou s kapličkami, čímž Santini vyřešil provázanost obou staveb a vytvořil siluetu, která dodnes tvoří panorama Rychnova nad Kněžnou.


Kostel Nejsvětější Trojice v Rychnově nad Kněžnou 29.8.2014
















































A to je pro tentokrát z kostela Nejsvětější Trojice v Rychnově nad Kněžnou vše.
Ovšem hned v následujícím článku vám ještě představím nějaké detaily, co jsem tam nafotil.

Všechny moje fotografie tohoto kostela najdete uložené v galerii, která se nachází ZDE.


Tímto článkem se zapojuji do dalšího kola Soutěže o nejhezčí sakrální stavbu u VendyW

11 komentářů:

  1. Skvostný kostel a uvnitř se muselo fotit také velmi dobře. Velká okna propouštěla hodně světla. A úplně super je, že jsi se dostal dovnitř a nafotil jsi varhany. jsou opět úplně jiné, než jsem zatím viděla.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Vstup je zpoplatněn,ale docela lidovým vstupným (tuším 15-20kč).Prohlídka je možná s průvodcem,ale i bez něj   

    OdpovědětVymazat
  3. [2]: v letních měsících asi měli akci "Otevřené brány" asi ve více krajích, ale to bývá zdarma. ovšem tento kostel je jeden z těch hezčích a větších, tak to zpoplatnili. Ale 20,- Kč opravdu není moc. Ve Staré Říši jsme zaplatili 50,- ale to bylo s průvodcem po celém kostele i klášteře. Zájem velký nebyl, slečna provázela jen mne a syna, ale bylo to super.

    OdpovědětVymazat
  4. Ono tam toho bylo za tu cenu k prohlídce víc,ale bohužel jsem neměl čas.Kousíček od kostela je samostatná zvonice z roku 1604 a v ní zvon Kryštof,což je prý třetí největší zvon u nás.Tuto prohlídku si nechávám na další návštěvu Rychnova   

    OdpovědětVymazat
  5. Zajímavě řešený a po opravě by byl nádherný. Takhle je chudák trochu zašlý a unavený

    OdpovědětVymazat
  6. Konečně, Patriku, už jsem myslela, že se soutěžního kostela nedočkám!   

    OdpovědětVymazat
  7. [5]: Máš pravdu,takový skvost by si opravu jistě zasloužil

    OdpovědětVymazat
  8. [8]: Mám v tom guláš, Patriku. Teď ani nevím, jestli jsem sama něco přihlásila.

    OdpovědětVymazat
  9. Krásný kostel. Ani mi nepřipadá moc zchátralý, když znám pár kostelů na severu. Líbí se mi, že se zachoval gotický charakter (i když neo) Kupodivu mu nevadí ani barokní průčelí, Santini je MISTR!

    OdpovědětVymazat
  10. [10]: Děkuji za pochvalu a jsem rád,že se stavba líbí   

    OdpovědětVymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji