21. září 2013

Rokytnice v Orlických horách - zámek

Jak jsem psal minule, naší další zastávkou byla Rokytnice v Orlických horách. Toto městečko je plné památek, z nichž vám postupně ukážu zámek, kostel Nejsvětější Trojice a kostel Všech Svatých, židovský hřbitov, domy, kašnu a mariánský sloup na náměstí, a další drobnější památky.
Dnes to bude místní zámek


Informace k dnešnímu příspěvku jsem čerpal z : hrady.cz , vychodni-cechy.info a turistika.cz

Zámek v Rokytnici v Orlických horách se nachází v centru města na okraji Masarykova náměstí. Jeho předchůdcem byla vodní tvrz, která byla na tomto místě postavena v letech 1548 - 1553 Janem Lickem z Rýzmburka. Již roku 1600 byla Kryštofem Maušvicem z Armenruh zbořena a byla zde postavena zámecká stavba v renesančním stylu. V roce 1734 byl hrabětem Janem Karlem Kryštofem z Nostic rozšířen a přestavěn v barokním slohu. Svoji současnou podobu dostal v r. 1855 za hraběte Josefa z Nostic.
Vstup do zámku zdobí portál s aliančním erbem. V severním křídle se nachází barokní kaple sv. Petra a Pavla. Unikátní součástí zámku je Sál předků neboli Anenský sál - bohatě štukovaný, oválného tvaru. V roce 1918 byly na krátký čas v přízemí zámku umístěny české menšinové školy. V majetku rodiny Nostic - Rieneck zůstal rokytnický zámek až do roku 1945. Před rokem 1989 byl v majetku společností mechanizace traťových hospodářství a později strojírny Rokytnice a v tu dobu zámek zchátral. Od roku 2010 je zámek v soukromých rukách, je účelově využit a turisticky zatím přístupný není.

Rokytnice v Orlických horách - zámek 28.8.2013
















V době mé návštěvy byl zámek zavřený a vypadal opuštěně. Okolí zámku ale bylo vzorně upraveno a volně přístupné, díky čemuž jsem mohl pořídit předchozí snímky.

A to je ze zámku v Rokytnici v Orlických horách vše. Příště se podíváme na dva místní kostely.
Do té doby se mějte moc fajn

24 komentářů:

  1. Zase jeden pěkný zámek v žalostném stavu. Snad ho nový majitel probudí k životu.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Doufejme. Zámek byl v roce 2010 v pořadu ČT Památky na prodej,tak si snad našel dobrého majitele

    OdpovědětVymazat
  3. Vidím, že se na vás konečně usmálo i sluníčko a hned ty fotky vypadají veseleji, i když na zámek moc radostný pohled není. Taky vidím, že má kolem dokola posečenou trávu a myslím, že tento objekt už nespadne.   

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Ten den se sluníčko prodralo přes mraky jen v Rokytnici.V dalších místech už zase bylo zataženo.Ale slibuji,že fotky z dalšího dne už budou se sluníčkem   

    OdpovědětVymazat
  5. jéje, daly by se v něm točit horory...bohužel, jako v řadě dalších našich památek

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: Řekl bych,že znám mnohem horovovější zámky než je tento   

    OdpovědětVymazat
  7. Zámek je krásně zchátralý, Patriku, hned mě napadl horor, jako Draka. Budova jako celek není příliš zajímavá, ale pár pěkných detailů by se na ní našlo.

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: Viděl jsem i nějaké obrázky z interiéru a to byla bomba.Bohužel jsem se dovnitř nedostal

    OdpovědětVymazat
  9. Nový majitel se nejprve musel do zámku prosekat křoviňákem a posekat trávu, aby viděl, jak zámek vypadá. To se podařilo a nyní mu musíme držet palce. I kdyby  zámek nakenc nebyl přístupný veřejnosti, mohl by alespoň poskytovat hezký pohled na zachráněnou památku.

    OdpovědětVymazat
  10. Fasáda a okna a hned bude zajímavý! Přála bych mu to stejně jak všem osttním památkám kterých se zmocnila "dělnická třída" a totálně je zdevastovala....ještě že tam nebyli vojáci ale jen "modrá " armáda.

    OdpovědětVymazat
  11. až ho dá pan majitel dokupy, to bude krása

    OdpovědětVymazat
  12. Pěknej zámeček, ale potřeboval by opravu jako sůl.

    OdpovědětVymazat
  13. [9]: Podle fotek co jsem viděl z interiéru by byla škoda,kdyby nebyl zámek alespoň příležitostně přístupný.

    OdpovědětVymazat
  14. [11]: To určitě,ale kde na to vzít?

    OdpovědětVymazat
  15. [10]: Kdyby tam byla armáda,tak by tam určitě nezůstal zachovaný interiér

    OdpovědětVymazat
  16. [12]: V Rokytnici jsem byl poprvé,takže jsem ho tady určitě neměl.Ale je pravda,že už jsem tu pár podobně opuštěných sídel ukazoval   

    OdpovědětVymazat
  17. [8]: Škoda, třeba to vyjde příště.

    OdpovědětVymazat
  18. Tam by toho nezůstalo zachovaného víc....A teď trošku jinak. Mám domluveno s Vendy(Eumenidas) že pokud bude nějak líp v říjnu že bych jela do Brna a daly jsme nějaké focení a pokec, už se přihlásila i Kitty že by se k nám přidala tak mne napadlo pokud by ses nebál jestli by ses nechtěl připojit, tedy pokud by ti to čas dovolil....

    OdpovědětVymazat
  19. Je to na něm vidět, že to byla vodní tvrz. Zajímavé je, že té vypouklé stěny jsem si všimla až na té další fotce, kde píšeš o atypickém sálu předků.

    OdpovědětVymazat
  20. [18]: To zní dost zajímavě.O to bych nerad přišel,ale s tou mou prací je těžké něco plánovat.Viděl bych to tak,že až to bude aktuální,tak napiš a domluvíme se

    OdpovědětVymazat
  21. [19]: To jsem udělal naschvál,aby to bylo víc patrné

    OdpovědětVymazat
  22. [20]:Samozřejmě. Ono to hlavně chce jednu základní věc. A to dobré počasí.....a pak koordinaci času všech účastníků

    OdpovědětVymazat
  23. [22]: Začátkem října to budu mít vcelku volné a to i v týdnu,ale od půlky měsíce se nezastavím   

    OdpovědětVymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji