16. prosince 2014

Poutní místo Rokole 27.8.2014

Dnes vám chci představit jedno krásné mariánské poutní místo


Nejdříve se musím omluvit za délku dnešního příspěvku. Sice vám v něm představím jen sakrální stavby, ale na tomto místě je jich k vidění opravdu hodně a nechci jejich představení rozdělovat do více článků

Informace k dnešnímu článku jsem čerpal z : www.schoenstatt.cz a www.turistika.cz

Rokole leží přibližně kilometr za Bohdašínem ve směru na Olešnici v Orlických horách. Navštívit zde můžete několik sakrálních staveb, projít se po křížové cestě, po Cestě manželů a napít se ze zázračné studánky.
Podle legendy zabloudilo ve zdejších hlubokých lesích (rokli) děvčátko. Ve velké tísni se obrátilo o pomoc k Panně Marii. Ta se dívce zjevila a vyvedla ji za ruku z lesa ven. V místě zjevení vytryskl pramen a vznikla tu studánka, později zde vystavěli dřevěnou kapli, která byla v roce 1859 nahrazena kaplí zděnou.
V roce 1930 dal továrník Přibyl postavit kostel. Vedle kostela stojí dřevěná stavba Lorety, kde můžeme vidět obrazy sedm bolestí Panny Marie v podání lidového umělce.
Po pádu totality byla v Rokoli postavena a 19.7.1997 posvěcena první originální svatyně v Čechách - kopie původní kapličky v Schönstattě. Je to 143.schönstattská kaplička na světě a nese ideál - poslání Betléma. Tři roky na to byl dobudován v její blízkosti provinční dům, kde v současné době žije asi 20 sester, většinou už starších a nemocných.


Kaple Panny Marie v Rokoli
Kaple se nachází hned u studánky. Původně tu byl jen obrázek Panny Marie a poté malá dřevěná kaplička, která byla v roce 1859 nahrazená novou zděnou kaplí. V roce 1860 byl v kapli zavěšen obraz Panny Marie s Ježíškem na klíně. Obraz je dílem malíře Josefa Božetěcha Klemense z Hradce Králové. V roce 1953 zde byl umístěný trezorový svatostánek za účelem mariánských eucharistických adorací.

Kaple Panny Marie v Rokoli 27.8.2014










Kostel Panny Marie Rokolské v Rokoli
Pseudogotický kostel zasvěcený Panně Marii Rokolské dal postavit v roce 1930 továrník František Přibyl z Krčína, dnes předměstí Nového Města nad Metují. Ve spodní části kostela si pan továrník nechal zhotovit pro sebe s svoji rodinu hrobku. Pohřben v ní však není ani on, ani nikdo jiný. Pohřbívání zde nebylo povoleno. Z důvodu různých průtahů a druhé světové války byl kostel vysvěcený až 19. srpna 1945. V roce 1988 došlo v kostele k větším opravám. V roce 1993 potom byla nákladem novoměstského děkana Petra Štěpánka přistavěná zákristie. Sochu Panny Marie na oltáři zhotovil podle obrazu ve vedlejší kapli z roku 1859 novoměstský sochař Josef Marek.

Kostel Panny Marie Rokolské v Rokoli 27.8.2014


















Loreta v Rokoli
Loreta je dřevěná stavba, která vás upoutá nejen svým modrým nátěrem. Nachází se vpravo od kostela. Poutníci této stavbě říkají Loreta, i když se skutečnou Loretou, nazaretským domkem Panny Marie, nemá nic společného. Na ochozu Lorety jsou rozvěšené obrazy od neznámého lidového umělce, představují sedm bolestí Panny Marie.

Loreta v Rokoli 27.8.2014






















Před Loretou stojí pískovcový sloup z roku 1921 se sochou na vrcholu.




Schönstattská kaple v Rokoli
Kaple Betlém byla dostavěná v roce 1997. Vysvěcená byla téhož roku dne 19. července. Datum vysvěcení je vytesaný na mramorové desce připevněné nad soklem vlevo od vchodových dveří. Kaple je kopií té původní v Schönstattu. Je 143 schönstattskou kaplí na světě. Nese ideál poslání Betlému.
Z hlediska architektury je kaple jednoduchou stavbou se sedlovou střechou. V hřebenu je malý zvon krytý stříškou.
Interiér kaple je veřejnosti přístupný denně od dvanácti hodin do půl čtvrté. Mimo tuto dobu můžete o jeho prohlídku požádat sestry Mariiny v nedalekém provinčním domě.

Schönstattská kaple v Rokoli 27.8.2014




























Provinční dům v Rokoli
Provinční dům je takřka novostavbou. Dostavěný byl v roce 2000. Se schönstattskou kaplí je spojen chodníkem. V současné době provinční dům obývá okolo 22 sester, většinou postarších a nemocných.

Provinční dům v Rokoli 27.8.2014


A na závěr pár informací z cedulí





A to je pro dnešek vše.
V následujících článcích vám ještě představím zdejší Křížovou cestu a také Cestu manželů

15 komentářů:

  1. Tak tam je to opravdu nabité krásnými stavbami

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: A navíc je to jen pár desítek metrů od sebe   

    OdpovědětVymazat
  3. Krásné stavby na krásném místě.

    OdpovědětVymazat
  4. tomu říkám zajímavá exkurze!

    OdpovědětVymazat
  5. To je úplný ráj pro fotografy památek, Patriku. Tam se ti muselo moc líbit.

    OdpovědětVymazat
  6. Jakobych se ocitla v nějaké jiné zemi. Krásně zachycené místo plné skvostných památek. Kostel má zajímavou neobvyklou věž a i ta "terasa" před vchodem působí k celé stavbě zajímavě. A už úplně krásný mi přijde ten jednoduchý oltář. kaplička i Loreta jsou také moc hezké. Myslím, že jsi mohl stavby rozdělit a měl bys články k Vendy.

    OdpovědětVymazat
  7. [8]: Je to opravdu krásné místo

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: To si piš,že se mi tam líbilo.A moc Z tohoto místa úplně vyzařovala pozitivní energie a navíc ty objekty....paráda

    OdpovědětVymazat
  9. [10]: Trochu pozitivní energie by se mi hodilo, Patriku, ale přes fotky to asi nefunguje.

    OdpovědětVymazat
  10. [11]: To bohužel asi ne,i když jsem se snažil to zachytit   

    OdpovědětVymazat
  11. [12]: Fotky ale rozhodně zvednou náladu.

    OdpovědětVymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji