15. prosince 2014

Slavoňov - areál kostela sv. Jana Křtitele 27.8.2014

Dnes vám chci představit další zajímavé místo


Obec Slavoňov se nachází při silnici č. 285, vedoucí z Nového Města nad Metují do Olešnice v Orlických horách v okrese Náchod, kraj Královéhradecký.
První zmínka o původně farním kostele pochází z roku 1384. Zřejmě zároveň s ním byla vystavena zvonice, která je nyní opatřena třemi zvony. Největší je Jan Křtitel, který váží 1200 kg a byl odlit v roce 1773. Střední, zvaný Jan Nepomucký, ulitý v roce 1561, váží 600 kg. Nejmenší Václav pochází z roku 1950.
Stávající dřevěný kostel pochází z roku 1553 a o jeho stavbu se zasloužili bohatí sedláci Klotačkové z nedalekého Blažkova. Kostel byl zbudován z jedlových a dubových klád jako srubová stavba. Původně patřil utrakvistům, což dokazuje kalich na příčném trámu mezi kostelní lodí a presbytariářem. Na tomto trámu je zároveň zachyceno dvanáct apoštolů.
Malby na pažení chóru znázorňují mimo jiné i horníky a svatou Barboru (patronku horníků), manžele Štubenberkovi a obraz šlechtice, předávajícího hornické právo. To vše dokládá, že se zde těžila železná ruda. V roce 1705 byl kostel pestrobarevně vymalován, ale barvy byly později zabíleny a dokonce přemalovány olejovou barvou. Nejstarší malby jsou na svislých prknech, které byly namalovány ještě před stavbou.
Kazetový strop vymalovali Eliáš a Jindřich Dominik Köhlerovi také v roce 1705. Původní malby byly zrestaurovány v letech 1970-73 profesorem Františkem Mervartem ze Dvora Králové. V kostele jsou cenné památky, jako dřevěná křtitelnice ve stylu lidového baroka ze 17. století, kazatelna a varhany, které byly také instalovány v uvedeném století. Pro nástroj musela být vybourána část nízkého stropu nad kůrem. Původně byl kostel zasvěcen svatému Martinovi, jehož obraz visel nad hlavním oltářem. V roce 1683 byl kostel zasvěcen svatému Janu Křtiteli, o čemž svědčí nápis na hlavním oltáři.
Do interiéru kostela lze nahlédnout přes uzamčenou mříž, návštěvu je také možné domluvit na tamní faře.
Tolik informace, které jsem převzal z : www.infocentrum-nmnm.cz a teď už představím jen pořízené fotografie

Dřevěný kostel sv. Jana Křtitele ve Slavoňově 27.8.2014




















































A to je z dnešního výběru vše.
Doufám, že se vám tato prohlídka líbila a pokud by jste chtěli vidět všechny moje snímky z tohoto místa, stačí kliknout ZDE

11 komentářů:

  1. No ovšém, tomu říkám nádhera nádherovatá. Ten kostelík, je jak malovaný a vnitřek, díky dřevu a malůvkám, je tak útulný, že by se mi z něj ani nechtělo ven. Pořád se během psaní vracím ke tvým fotkám a nemůžu se na ně vynadívat.

    OdpovědětVymazat
  2. Netradiční, ale překrásný kostel. Děkuji za zprostředkování takové krásy. Přeji Ti krásné Vánoce a v příštím roce hodně zdraví, dobré světlo a šťastný výběr záběrů.

    OdpovědětVymazat
  3. [2]: Děkuji moc a i Tobě přeji krásné a pohodové Vánoce a do nového roku jen to nejlepší

    OdpovědětVymazat
  4. Tenhle kostel je opravdový skvost, Patriku, takových asi moc nebude.

    OdpovědětVymazat
  5. Úchvatná stavba jak zvenčí tak zevnitř, a perfektní fotky. Díky za ně!

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: To jsem rád,že se Ti to líbí

    OdpovědětVymazat
  7. [7]: Došlo mi, že jsi fotil přes mříž, Patriku, a je fajn, že kostel stále slouží svému účelu. Přestože jsem ateista, do takového kostela bych na bohoslužbu určitě šla.

    OdpovědětVymazat
  8. Hmm, tak to je opravdu další skvost. Zevnitř i z venku krásná stavba. Zajímavá je věž stojící odděleně od kostela. Detaily ze dřeva působí na člověka přívětivě a klidně. Moc krásné.

    OdpovědětVymazat
  9. [10]: Ve skutečnosti to vypadá mnohem lépe   

    OdpovědětVymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji