7. března 2015

PAMÁTKY BRNĚNSKÝCH ČÁSTÍ - Chrlice

Dnes vám chci představit památky, které jsem objevil v brněnské katastrální části Chrlice


Chrlice jsou bývalá obec, městská čtvrť a katastrální území, a od 24. listopadu 1990 pod názvem Brno-Chrlice také nejjižnější městská část statutárního města Brna o rozloze 949,27 ha, ležící na levém (východním) břehu Svratky. Předtím byly Chrlice součástí městského obvodu Brno IV. K Brnu byly spolu s některými dalšími obcemi připojeny 26. listopadu 1971. Od 8. dubna 2005 má městská část Brno-Chrlice také vlastní vlajku.
Chrlice mají v podstatě charakter velké vesnice, který je však narušen menším sídlištěm a především z jihu a západu dobře viditelnými vysokými zařízeními zdejšího průmyslového areálu. Mimo chrlický intravilán se rozkládají rozsáhlé plochy orné půdy, které vyplňují většinu chrlického katastru. Chrlice patří do oblasti T2 - nejsušší a nejteplejší oblasti Česka.
Městská část Brno-Chrlice hraničí na severu s městskou částí Brno-Tuřany (Holásky a Tuřany). Další sousedící obce již náležejí do okresu Brno-venkov: na západě Modřice, na jihu Rebešovice a Otmarov, na východě Sokolnice.
Informace jsem převzal z : cs.wikipedia.org



Brno - Chrlice - Boží muka na rohu ulic Rebešovická a Davídkova
Trojboká zděná boží muka byla postavena roku 1773 při zaniklé cestě z Chrlic do Otmarova (dnes je na jejich místě průmyslový areál). Rekonstruována a na současné místo přesunuta byla na jaře roku 2007. Výklenky - dnes prázdné - dříve zdobily obrazy Panny Marie Tuřanské, Cyrila a Metoděje a Nejsvětější Trojice.
Informace jsem převzal z : www.hrady.cz

Boží muka na rohu ulic Rebešovická a Davídkova v Brně - Chrlicích 3.4.2014






Brno - Chrlice - kaplička na ulici Zámecká
Na místě původní dřevěné kaple z roku 1699 se nachází cenná novobarokní kaplička z roku 1907. Obraz v kapli se váže k pověsti o zázračném nalezení sošky Panny Marie, která je umístěna v tuřanském kostele.
Informace jsem převzal z : vilemwalter.cz

Kaplička na ulici Zámecká v Brně - Chrlicích 3.4.2014














Brno - Chrlice - kříž na rohu ulic V Rejích a U Viaduktu
Tento kříž byl odhalen 1.4.1856 a podle nápisu na podstavci ho věnovala obec Rozenberg. To byla samostatná obec (česky Růžový), která se nacházela uvnitř chrlického katastru a k Chrlicím byla připojena v roce 1951.

Kříž na rohu ulic V Rejích a U Viaduktu v Brně - Chrlicích 3.4.2014






Brno - Chrlice - kříž na ulici Nad Topoly
Tento kříž byl odhalen 2.10.1921 na památku Josefa Blažka, který padl na ruském bojišti v roce 1914.
Oproti mým fotografiím v současnosti na kříži chybí portrétní fotografie, která byla v průběhu roku 2014 odcizena

Kříž na ulici Nad Topoly v Brně - Chrlicích 3.4.2014






Brno - Chrlice - kříž na ulici Prokešova
Tento kříž nechali zhotovit manželé Šikovi v roce 1871.

Kříž na ulici Prokešova v Brně - Chrlicích 3.4.2014





Brno - Chrlice - kříž na ulici Rebešovická
Tento kříž věnovali v roce 1908 ke cti a chvále Boží manželé Černí z Chrlic.

Kříž na ulici Rebešovická v Brně - Chrlicích 3.4.2014






Brno - Chrlice - kříž na ulici Šromova
Tento kříž nechali zhotovit manželé Šromovi v roce 1882. Renovován byl roce 2005.

Kříž na ulici Šromova v Brně - Chrlicích 3.4.2014






Brno - Chrlice - kříž na ulici U Viaduktu
Tento kříž nechali v roce 1873 vyrobit manželé Prokešovi z Chrlic.

Kříž na ulici U Viaduktu v Brně - Chrlicích 3.4.2014






Brno - Chrlice - kříž na ulici Zámecká
Tento kříž nechali zhotovit občané Chrlic v roce 1871 a renovován byl v roce 1949.

Kříž na ulici Zámecká v Brně - Chrlicích 3.4.2014






Brno - Chrlice - pamětní deska Ernsta Macha
Ernst Mach patří k nejvýznamnějším osobnostem vědy druhé poloviny 19. století, především v oblasti experimentální fyziky. Je po něm pojmenována fyzikální jednotka mach (Machovo číslo), kterou zná každý zvídavý školák, který se zajímá o letadla či kosmické lodi.
Ernst Mach se narodil roku 1838 v tehdejším arcibiskupském zámku a proto tam byla v roce 1938 odhalena bronzová pamětní deska. Ta byla v červenci 1943 odstraněna, někde(?) uschována, zpět se vrátila v letech 1948-1950, pak byla znovu odstraněna a uschována v místní knihovně(?). V roce 1969 údajně deska ještě existovala, ale v roce 1988 už nebyla nalezena. Proto byla vyrobena nová pamětní deska, která byla slavnostně odhalena 14.5.1988.
Dne 17.5.2008 byl pod pamětní deskou odhalen i reliéf Ernsta Macha od akad. sochaře Jiřího Sobotky
Informace jsem čerpal z : www.jizni-morava.cz a encyklopedie.brna.cz

Pamětní deska Ernsta Macha v Brně - Chrlicích 3.4.2014





Brno - Chrlice - pomník Leopolda Šroma
Tento pomník ve tvaru kříže je věnován letci Leopoldovi Šromovi, který za druhé světové války bojoval jak na západní tak i na východní frontě. V bojích druhé světové války si připsal 8 sestřelů nepřátelských letadel (další 2 letouny pravděpodobně). Získal mnohá československá i spojenecká vyznamenání.
Po skončení války pracoval pro Vědecký letecký ústav v Praze-Letňanech jako zalétávací pilot. Po únorovém převratu a krátkém zatčení za údajné plánování nezákonného opuštění republiky byl z politických důvodů z letectva propuštěn.
S uvolněním poměrů v Československu v šedesátých letech byl rehabilitován a povýšen do hodnosti majora. Díky nabídce ČSA pro rehabilitované letce se vrátil k letectvu do Státní letecké inspekce. Protože chtěl i nadále létat, složil náročné zkoušky pro dopravní piloty a létal jako druhý pilot u ČSA na letounu Iljušin Il-14. Při letu do Bratislavy 11. října 1968 však letadlu "vysadil" krátce po startu jeden z motorů a stroj se nedaleko Kladna zřítil. Při nehodě zahynula celá tříčlenná posádka, také 10 cestujících a dalších 30 jich bylo zraněno.
Informace jsem převzal z : cs.wikipedia.org

Pomník Leopolda Šroma v Brně - Chrlicích 3.4.2014






Brno - Chrlice - pomník obětem války na Chrlickém náměstí
Tento pomník byl zbudován v roce 1924 na počest padlým a nezvěstným občanům v první světové válce. Po druhé světové válce byla do spodní části pomníku zabudována mramorová deska na památku obětem této války. Pomník byl upravován i v letech 1994 a 2009.

Pomník obětem války na Chrlickém náměstí v Brně - Chrlicích 3.4.2014













Brno - Chrlice - socha na ulici K Lázinkám
O této soše se mi nepodařilo najít žádné informace.

Socha na ulici K Lázinkám v Brně - Chrlicích 3.4.2014





Brno - Chrlice - socha sv. Jana Nepomuckého u zámku
Tato socha pochází z roku 1712 a původně stávala v místě dnešní hasičky. Ovšem potom ještě dvakrát změnila místo, než skončila na stávajícím místě - v nice ohradní zdi zámeckého nádvoří

Socha sv. Jana Nepomuckého u zámku v Brně - Chrlicích 3.4.2014







Brno - Chrlice - zámek
V centru Chrlic, na náměstí, jehož bezprostřední okolí tvoří nejstarší část obce, se nachází budova bývalého zámku. Postaven byl koncem 18. století v barokním stylu podle projektu brněnského architekta Mořice Grimma na místě tvrze, která je připomínaná ještě v roce 1561. Od roku 1864 byl zámek majetkem brněnských biskupů, jimž sloužil především jako sídlo odpočinku. Zanedbanou nemovitost koupil koncem první světové války Spolek péče o slepé v zemi Moravskoslezské a zřídil v něm pracovní ústav slepců. V roce 1946 přešel ústav pod správu státu, péče o nevidomé postupně ustupovala do pozadí a charakter ústavu získal podobu domova důchodců. V současnosti, po přestavbě s nutnou modernizací realizované v letech 1996 - 2002 (jíž byl ovšem původní vzhled památky značně dotčen a změněn), je zámek opět sídlem Ústavu sociální péče pro zrakově postižené. Proto je památka včetně nevelkého parku běžné veřejnosti nepřístupná, většina zámeckého komplexu je však dobře viditelná z okolních veřejně přístupných prostranství. Nejstarší, původní část zámku se vstupem (branou) je otočena do Chrlického náměstí.
Informace jsem převzal z : cs.wikipedia.org

Zámek v Brně - Chrlicích 3.4.2014










Brno - Chrlice - zvonice na ulici Zámecká
Patrová, zděná, v půdorysu čtvercová zvonice byla postavena v 1. polovině 19. století. Ve zvonovém patře je opatřena čtyřmi okny. Jehlancová střecha je ukončena kovovou bání s křížkem. Původní zvon byl zrekvírován za války. Roku 1918 byla zvonice poškozena větrem. V plechové báni, která tehdy spadla, byly nalezeny písemnosti a další drobnosti z roku 1868.
Informace jsem čerpal z : www.vilemwalter.cz

Zvonice na ulici Zámecká v Brně - Chrlicích 3.4.2014







Brno - Chrlice - pamětní deska na budově nádraží ČD
Tato pamětní deska je věnována železničnímu zaměstnanci p.Ondřeji Hruškovi, který zahynul při sovětském náletu na budovu nádraží v Chrlicích dne 17.4.1945

Pamětní deska na budově nádraží ČD v Brně - Chrlicích 28.4.2014




Brno - Chrlice - perníková chaloupka na vlakovém nádraží
Není to sice klasická památka, které běžně představuji, ale pro její kouzlo, které obdivují děti mnoha generací ji zařazuji do tohohle přehledu.
Vznikla spolu s prvními postavičkami Jeníčka a Mařenky už před rokem 1940. Jednu dobu dokonce sloužila ruským vojákům jako strážní budka, ale její běžné využití bylo jako zahradní chatka. Byla několikrát opravována a později doplněna i postavou Ježibaby. Díky svému umístění v blízkosti vlakového nástupiště vždy sloužila jako zpestření jízdy pro děti

Perníková chaloupka na vlakovém nádraží v Brně - Chrlicích 3.4.2014







A to je z Chrlic vše, víc památek jsem v této katastrální části Brna neobjevil.
Záměrně ale nezařazuji budovy, kterým budu časem věnovat jiný projekt. Pokud přesto víte o nějakém dalším objektu, který zde není uveden, budu velice rád za každou informaci.
Přesnou lokaci všech objektů, které jsem zde uvedl, můžete zanedlouho najít v turistické části mapy.cz , kterou jsem jako vždy aktualizoval

15 komentářů:

  1. No téda v těch Chrlicích je ale památek, jak naseto. Napadlo mě, že za to možná může soutěživost manželských dvojic, kteří ke cti a chvále Boží stavěli jeden kříž za druhým. Moc se mi líbí zvonička na ulici Zámecká a pak taky ta pernikačka u vlakového nádraží.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Tou soutěživostí myslíš typicky české - když oni malý tak my velký,když oni kamenný tak my kovový,......? No,možná na tom něco bude.Dva kříže v jedné dědině v jednom roku - to je velká náhoda.Anebo se ten rok stalo něco ošklivého,ale to už teď asi nezjistíme

    OdpovědětVymazat
  3. Hlava mi z toho jde kolem, Patriku, to je zase památek!

    OdpovědětVymazat
  4. [4]: Je mi jasné, že tě to baví, Patriku, jinak bys to samozřejmě nedělal.

    OdpovědětVymazat
  5. [5]: Asi to bude tím,že dneska lidi zajímají blbosti místo historie

    OdpovědětVymazat
  6. Je vidět že v Chrlicích to jde starat se o památky a opravovat je a udržovat.... myslím že by si z nich měli brát příklad i jinde.

    OdpovědětVymazat
  7. Na tu kapličku přiléhající k domu si vzpomínám, krásné jsou také vitráže a sochy jsou jak od Matyáše Brauna v Kuksu.

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: V posledních letech se tak i děje,tedy alespoň co se Brna týče   

    OdpovědětVymazat
  9. [8]: Zámek je hodně předělaný a strašně špatně se fotí.Ale máš pravdu,v Brně je toho k vidění opravdu dost   

    OdpovědětVymazat
  10. Kaplička na Zámecké se mi moc líbí, je bohatě zdobená a je fajn, že se dá nahlédnout i dovnitř. Zaujala mne i socha stojící bez podstavce, jen tak v trávě. Jakoby se procházela. A perníková chaloupka nemá chybu.

    OdpovědětVymazat
  11. Pěkně udržovaná kaplička..:). Skvělý dokument i fotky - opět paráda..:).

    OdpovědětVymazat
  12. [12]: Do kapličky jsem mohl nakouknout jen díky tomu,že bylo rozbité jedno okénko.Jinak je možný pohled jen přes sklo.

    OdpovědětVymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji