1. března 2015

PAMÁTKY BRNĚNSKÝCH ČÁSTÍ - Jehnice

Dnes vám chci představit památky, které jsem objevil v brněnské katastrální části Jehnice


Jehnice (německy Jechnitz) jsou historická obec, městská čtvrť a katastrální území, a od 24. listopadu 1990 pod názvem Brno-Jehnice také městská část na severním okraji statutárního města Brna o rozloze 407,29 ha.
Jehnice mají charakter velké vesnice, jíž protéká Jehnický potok, vlévající se na západě katastru městské části do potoka Ponávky, jenž západním okrajem katastru městské části protéká od severu k jihu a napájí zde svojí vodou tři rybníky. Západně od Ponávky se nachází již zarostlý násep zrušené železniční tratě Tišnovky, jež v minulosti spojovala Brno s Tišnovem. V těsné blízkosti tohoto náspu se nachází novější železniční trať spojující Brno opět s Tišnovem.
První písemná zmínka pochází z roku 1292. Roku 1885 byla asi kilometr od obce vytvořena vlaková zastávka na trati Brno - Tišnov, v sedmdesátých letech dvacátého století byla zrušena. Od roku 1949 sem jezdí autobusy brněnské MHD. V Jehnicích stával také zámek, zbořený roku 1938, po němž zde zbyly dvě vázy, z nichž jedna zdobí nedávno zrekonstruované náměstí. V Jehnicích dodnes najdeme chátrající budovu pivovaru, který přestal sloužit po druhé světové válce.
Až do 31. prosince 1952 byl jehnický katastr větší a patřila k němu také většina moderního katastru Mokré Hory, která jako nová vesnice vznikla na jihu původního jehnického katastru ve druhé polovině 18. století. 1. ledna 1953 se Mokrá Hora stala samostatnou obcí, připojenou k Brnu 1. července 1960. Koncem 60. let 20. století pak došlo k menší úpravě katastrálních hranic Jehnic a Mokré Hory. K Brnu byly Jehnice připojeny 26. listopadu 1971.
Od devadesátých let probíhá především na jižním okraji Jehnic výstavba rodinných domků, především ve stylu podnikatelského baroka.


Brno, Jehnice - Hlavní kříž na hřbitově
Jehnický hřbitov vznikl na části parcely pozemku JUDr. M. Rinchenbacha v lokalitě Horka (dnes Meziboří), kterou její majitel pro tento účel prodal v roce 1948 tehdy Místnímu národnímu výboru v Jehnicích a umožnil tím rozšíření původního hřbitova, založeného v roce 1892, na dnešní plochu bezmála 3 ha s další rezervou necelých 5 ha.
Hřbitov, určený pro pohřby zemřelých v Jehnicích a Ořešíně, byl vybudován v letech 1954-1956 ponejvíce svépomocí občanů brigádami v tzv. Akci Z, včetně parkové úpravy jeho okolí.
První pohřeb se konal 25. 10. 1956. O rok později byl hřbitov obohacen o kamenný kříž, vysvěcený v roce 1957 farářem Janem Odehnalem z Řečkovic. Při následném rozšiřování hřbitova byl tento kříž přenesen do zadní části hřbitova a restaurován (rok 2000).

Hlavní kříž na hřbitově v Brně - Jehnicích 14.3.2014






Brno, Jehnice - Boží muka na ulici Blanenská (za obcí)
Za Jehnicemi směrem na Vranov stojí Boží muka, která vystavěli (v roce 1674) obyvatelé obce Brattelsbrunn (Březí u Mikulova), kteří konali pouť na Vranov, aby je Bůh ušetřil od morové rány.

Boží muka na ulici Blanenská (za obcí) v Brně - Jehnicích 14.3.2014







Brno, Jehnice - Kříž na ulici Blanenská (před školou)
Tento kříž byl zhotoven již v roce 1865, ale původně stával před kovárnou.
Na podstavci kříže je letopočet 1910, zřejmě datum renovace, resp. nahrazení původně kamenného, hrubě tesaného, kříže novým křížem. Slavnostně byl posvěcen 10. 7. 1910. Kříž nechal zhotovit majitel panství Bruno Bauer mladší.
V průběhu válečných událostí na konci druhé světové války byl kříž silně poškozen a poté opraven.
V roce 1998 (při budování kanalizační šachty a poté při rekonstrukci silnice a křižovatky před školou) byl kříž dočasně snesen a umístěn v bývalém statku Josefa Štercla.
Nově byl osazen na základě jednání zastupitelstva obce a některých pamětníků na vybrané místo na okraji parčíku před areálem školy, kam byl přemístěn k datu 29. 3. 2000. Kříž byl při této příležitosti restaurován kameníkem Liborem Turičíkem z Brna-Řečkovic, text byl doplněn o letopočet "2000". K posvěcení zrenovovaného kříže došlo 23. 9. 2000, po skončení mše, konané v atriu školy.

Kříž na ulici Blanenská (před školou) v Brně - Jehnicích 14.3.2014





Brno, Jehnice - Kříž na ulici Blanenská (z roku 1831)
Jak je napsáno na samotném kříži, tak "Ke cti a slávě Boží z nákladu TOMÁŠE MILIONA a jeho manželky ROZALIE jej věnovali v roce 1831"

Kříž na ulici Blanenská (z roku 1831) v Brně - Jehnicích 14.3.2014





Brno, Jehnice - Kříž před zvonicí
Tento dřevěný kříž (umístěný v malé ohrádce a s malovaným Ježíšem Kristem na plechu) byl zhotoven v roce 1965 a instalován na místo před zvonicí v roce 1968.

Kříž před zvonicí v Brně - Jehnicích 14.3.2014




Brno, Jehnice - Křížek v lese u cesty na Lelekovice
O tomto křížku se mi nepovedlo zjistit žádnou informaci, ale může posloužit jako ukázka toho, co občas bývá označováno v turistických mapách a někdy dokonce i v katastrálních !!! Ono není kříž, jako kříž....

Křížek v lese u cesty na Lelekovice z Brna - Jehnic 14.3.2014




Brno, Jehnice - Pomník Obětem války
Tento pomník stojí na náměstí 3. května.
Během rozsáhlé rekonstrukce pomníku v roce 2011 (která byla financována ÚMČ Brno-Jehnice) byla nalezena skleněná nádoba s archiváliemi. Díky tomu se podařilo zjistit i původní odhalení pomníku dne 6.6.1920.

Pomník Obětem války v Brně - Jehnicích 14.3.2014





Brno, Jehnice - Torzo sloupu Božích muk
Na památkově chráněných jehnických božích mukách je část sloupu nahrazena betonem. Při zřícení stavby byl originální sloup zasypán hlínou a po odkrytí v roce 2005 se ÚMČ Brno-Jehnice rozhodl originál po konzultaci s památkáři a restaurování umístit na náměstí 3. května. Odhalení takto upraveného torza Božích muk proběhlo 11.9.2010

Torzo sloupu Božích muk v Brně - Jehnicích 14.3.2014





Brno, Jehnice - Zvonice
O této zvonici jsem našel jen jedinou informaci a to, že byla postavena v roce 1968. Stojí na rohu ulic Blanenská a Lelekovická, v blízkosti náměstí 3. května.

Zvonice v Brně - Jehnicích 14.3.2014













A to je z Jehnic vše. Víc památek jsem v této katastrální části Brna neobjevil.
Záměrně ale nezařazuji budovy, kterým budu časem věnovat jiný projekt. Pokud přesto víte o nějakém dalším objektu, který zde není uveden, budu velice rád za každou informaci.

Přesnou lokaci všech objektů, které jsem zde uvedl, můžete najít v turistické části mapy.cz , kterou jsem jako vždy aktualizoval

18 komentářů:

  1. Asi obejdu ves a nafotím tady všechny ty křížky a sochy co tu jsou.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Já už to u nás taky udělal,ale chystám se na druhé kolo.Přeci jen teď fotím jinak a některé objekty by chtěly jiné zvěčnění   

    OdpovědětVymazat
  3. To já taky něco mám nafocené už dost dlouho, ale ještě jsem nějaké objevila a nevím jestli to jsou všechny nebo ještě tu někde něco je

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: No vidíš a hned máš program na volné chvíle   

    OdpovědětVymazat
  5. Až bude teplejc a budu moct vytáhnout kolo.

    OdpovědětVymazat
  6. Jehnice - to je zase zvláštní název místa a památek tam mají jak naseto. Mě se nejvíc líbí ta boží muka venku u silnice a zajímavý počinek od památkářů a místních je umístění toho nalezeného torza na náměstí.

    OdpovědětVymazat
  7. Opět krásná sbírka různorodých památek. V naší republice je jich opravdu požehnaně. je fajn, že i ta stará nalezená torza se mnohde dočkají jakéhosi vzkříšení a pocty.

    OdpovědětVymazat
  8. To je neuvěřitelné, kolik památek se dá najít v jedné městské části, Patriku!

    OdpovědětVymazat
  9. Pěkný dokument..:). Hodně jsi toho zase vyhledal a objevil a navíc ses prošel a měl jsi z toho malý výlet. Já courám po lese a snažím se vykoukat někde kousek jara. Dneska bylo nádherně, sice chladno, ale slunečno a jediné, co se zatím probouzí, je mech a začínají vykukovat kočičky..:).

    OdpovědětVymazat
  10. [6]: Název Jehnice Ti přijde zvláštní? To jsem zvědavý,co budeš říkat až přijdou na řadu Kohoutovice,Žebětín nebo Žabovřesky   

    OdpovědětVymazat
  11. [7]: Těch drobných památek je u nás tolik,že se nad nimi nikdo nepozastavuje.Tedy až na pár vyjímek   

    OdpovědětVymazat
  12. [8]: S informacemi o Brně je to teď hodně snažší,protože už existuje pár dobrých stránek,které se tím zabývají.Až mě přijde zbytečná tahle moje prezentace

    OdpovědětVymazat
  13. [9]: Takhle jsem se coural po Brně loni,letos na to nemám čas,ale jak bude nějaká volná chvíle tak určitě něco zase nafotím   

    OdpovědětVymazat
  14. [12]: Jen v tom hezky pokračuj, Patriku.

    OdpovědětVymazat
  15. O Jehnici (nebo Jehnicích) jsem v Brně ještě neslyšel. Ale je to hodně zbožná část podle množství církevních památek.

    OdpovědětVymazat
  16. [15]: Jehnice jsou jedna z okrajových částí Brna a leží v docela pěkném prostředí,tedy na město   

    OdpovědětVymazat
  17. velice chválím tvůj počin. Jsem na tomto webu poprvé a koukám že né naposled. Ač bydlím na rozhraní KrPole a Lesné, tak na Jehnice nedám dopustit, hlavně pivovaru je mi velice líto. Ještě jednou díky za Tvoji iniciativu a jen tak dál!!

    OdpovědětVymazat
  18. [17]: Děkuji moc za slova chvály a budu moc rád, když se tu shledáme znovu. Brněnským památkám se budu určitě ještě věnovat   

    OdpovědětVymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji