13. března 2015

PAMÁTKY BRNĚNSKÝCH ČÁSTÍ - Komárov

Dnes vám chci představit památky, které jsem objevil v brněnské katastrální části Komárov


Komárov je bývalá obec, městská čtvrť a katastrální území o rozloze 166,44 ha, ležící na severu brněnské městské části Brno-jih, jejíž součástí je od 24. listopadu 1990. Nachází se zde také radnice této městské části. Komárov ve svých dnešních katastrálních hranicích se rozkládá mezi Svratkou a Svitavou.
Komárov má městský charakter a jako čtvrť byl poznamenán jak rozvojem průmyslu, a v dobách komunismu necitlivou výstavbou panelového sídliště a silničních komunikací na jeho území. Přesto i zde lze najít kvalitní rodinnou zástavbu obklopenou zelení.
Komárov vznikl ve středověku jako poměrně malá vesnice s původním jménem Luh a náležel moravskému markraběti. Až s postupným poněmčováním se roku 1318 objevuje německé jméno Gumrawitz - Komárov.
Pokud jde o katastr, měl Komárov až do druhé poloviny 60. let 20. století zcela jiné katastrální hranice než má dnes. Většina současného katastru Komárova sice patřila i k původnímu katastru Komárova, velká část území na severozápadě a severu však náležela k původnímu katastru Trnité, část území na východě k původnímu katastru Černovic, část území na jihozápadě k původnímu katastru Horních Heršpic, malé území na nejzazším jihu k původnímu katastru Brněnských Ivanovic. Původní katastr Komárova o rozloze 211 hektarů a v hranicích platných do roku 1935, je dnes rozdělen mezi katastrální území Komárov, Brněnské Ivanovice, Černovice, Štýřice, Horní Heršpice a Trnitou.
Území dnešního Komárova bylo k Brnu připojeno ve dvou fázích: 6. července 1850 území patřící původně k Trnité; a 16. dubna 1919 na základě zákona č. 213/1919 Sb., "o sloučení sousedních obcí s Brnem", následovala i obec Komárov (zahrnující také bývalé obce Malou Mariacelu a Petrohradskou Ulici), jakož i ostatní části moderního katastru.
Tyto informace jsem převzal z : cs.wikipedia.org


Brno - Komárov - kostel sv. Jiljí
Tato nejstarší funkční stavba na území Brna pochází z konce 12. století a stojí poblíž rušné křižovatky ulic Hněvkovského a Černovické. Kostel byl upraven v 15. a 16. století, barokně byl přestavěn v 17.století. Ve 20. století prošel novogotickou přestavbou.

Kostel sv.Jiljí v Brně - Komárově 28.4.2014










Brno - Komárov - kaple Vzkříšení nad hrobkou rodiny Schindlerů
Kaple Vzkříšení se nachází na Černovické ulici v těsné blízkosti kostela sv. Jiljí. Novogotická stavba z režných cihel zde byla postavena v roce 1856 jako hrobka rodiny Schindlerů.

Kaple Vzkříšení nad hrobkou rodiny Schindlerů v Brně - Komárově









Brno - Komárov - kříž před kostelem sv.Jiljí
Tento kříž se nachází na Černovické ulici v těsné blízkosti kostela sv. Jiljí, přesněji vlevo od hlavního vstupu.
V místech kde dnes stojí tento kříž, stávala dříve samostatná věž kostela.
Samotný kříž původně stával před ohradní zdí, která stávala kolem kostela. V roce 2012 byl do spodní části vytesán nápis Sv. Misie 2012 , jako upomínka na lidové misie, které se zde konaly.

Kříž před kostelem sv.Jiljí v Brně - Komárově 28.4.2014





Brno - Komárov - kříž (kamenný) u kostela sv.Jiljí
Tento kříž se nachází na Černovické ulici v těsné blízkosti kostela sv. Jiljí, přesněji vpravo od hlavního vstupu do kostela. Pochází z doby okolo roku 1800 a byl postaven v místech, kde stávala v letech 1722-1788 kaple.
Kříž byl renovován v roce 2004

Kříž (kamenný) u kostela sv.Jiljí v Brně - Komárově 28.4.2014





Brno - Komárov - kříž (kovový) u kostela sv.Jiljí
Tento kříž se nachází na Černovické ulici v těsné blízkosti kostela sv. Jiljí, přesněji v parčíku před kostelem a je památkou na hřbitov, který se nacházel v blízkosti kostela do 20. století, kdy musel ustoupit nové výstavbě.

Kříž (kovový) u kostela sv.Jiljí v Brně - Komárově 28.4.2014




Brno - Komárov - kříž na ulici Roháčkova
Tento kříž pochází z roku 1861 a původně stával na ulici Studniční. Na současné místo byl přemístěn někdy po roce 2007, kdy byl kříž i restaurován.
Nápis na soklu uvádí, že kříž byl věnován ke slávě Boží obyvateli obce Malá Mariacela. To byla obec a později historická čtvrť, která se nacházela na části dnešního katastrálního území Komárov.

Kříž na ulici Roháčkova v Brně - Komárově 12.2.2014




Brno - Komárov - socha sv. Jana Nepomuckého na ulici Plotní
Socha sv. Jana Nepomuckého z roku 1716 od neznámého autora stojí v místech, kde bývalo centrum malé samostatné osady Petrohradská ulice. Ta zde byla založena roku 1687 a patřila do roku 1784 svatopetrské kapitule na Petrově. Osada později splynula spolu s nedalekou osadou Malá Mariacela s Komárovem a v roce 1919 byla spolu s Komárovem připojena k Brnu. Barokní socha v parku na Plotní ulici je poslední hmatatelnou připomínkou zaniklé osady.
Informace převzata z : www.hrady.cz

Socha sv. Jana Nepomuckého na ulici Plotní v Brně - Komárově 10.2.2014





A to je z Komárova vše, víc památek jsem v této katastrální části Brna neobjevil.
Záměrně ale nezařazuji budovy, kterým budu časem věnovat jiný projekt. Pokud přesto víte o nějakém dalším objektu, který zde není uveden, budu velice rád za každou informaci.

Přesnou lokaci všech objektů, které jsem zde uvedl, můžete najít v turistické části mapy.cz , kterou jsem jako vždy aktualizoval

13 komentářů:

  1. Tady to dneska nějak bzučí. U Hanky Komárovice a u tebe Komárov

    OdpovědětVymazat
  2. To se tedy vážně povedlo, Patriku.

    OdpovědětVymazat
  3. No to se s tím Komárovem fakt povedlo, před chvílí jsem u Hanky psala, že nedaleko od nás je vesnice s podobným názvem a ejhle z Komárovic jsem skočila rovnýma nohama do Komárova. Ve "tvém" Komárově, je památek na rozdávání. Líbí se mi kostel a taky ten krásně zdobený kovový kříž.

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: K Hance jsem se ještě nedostal,ale náhoda je to velká! Kdo ví,kolik podobně bzučících názvů obcí u nás máme   

    OdpovědětVymazat
  5. [2]: Jak jsem psal Vendy,je to velká náhoda

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: Popravdě jsem si myslel, že v této historické části Brna těch památek najdu více,ale nevadí,v jiných částech jsem si to vynahradil.To bude tolik památek,že mám obavy, jestli to někdo bude pročítat celé   

    OdpovědětVymazat
  7. [5]: Občas to tak pěkně vyjde.

    OdpovědětVymazat
  8. Parádně sestavený článek s mnoha detaily. uvědomila jsem si, jak je zvláštní spojení historie a současnosti. Třeba kříž v moderní zástavbě. Moc se mi líbí kaple vzkříšení.

    OdpovědětVymazat
  9. [8]: Při zpracovávání těchto příspěvků se dozvídám spousty informací z historie,které mě překvapují.A taky začínám chápat některé souvislosti,které jsem dřív nevnímal.V historii je tolik zajímavostí !!!

    OdpovědětVymazat
  10. Pěkné fotky a skvěle zpracovaný dokument :). Jako vždy..:).

    OdpovědětVymazat
  11. To jsem se od tebe dozvěděla informací o Komárově   Tam bydlí můj bratr s rodinou a v kostele měla moje neteř svatbu

    OdpovědětVymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji