27. září 2013

Nebeská Rybná - kostel sv.Filipa a Jakuba

Dnes vám chci ukázat kostel sv. Filipa a Jakuba v Nebeské Rybné


Tradičně začnu troškou historie, kterou jsem tentokrát převzal z www.hrady.cz
První kostel v Nebeské Rybné byl postaven v roce 1621. Jednalo se o jednolodní gotizující dřevěnou stavbu se samostatně stojící dřevěnou čtyřhrannou zvonicí. V noci z 9. na 10. září 1845 kostel vyhořel při požáru obce, který ze msty založil v nedaleké hospodě bývalý hospodský Petr Titz. Původní podobu dřevěného kostelíka zachytila malba místního samouka Kropka, uložená na faře v Rokytnici. Stavba nového jednolodního kostela začala v roce 1845, dokončen byl až v roce 1857. Před průčelím stojí sochy sv. Filipa a Jakuba. Na výzdobě interiéru pracovali mimo jiných malíř Umlauf (jeho dílem je boční oltář sv. Jana Nepomuckého) a sochař F.J. Prokop z nedalekého Liberka.

Při pořizování snímků kostela jsem se snažil vyhnout jedné věci z okolí, která mě zaskočila. Zkuste uhodnout co to bylo.

Nebeská Rybná - kostel sv. Filipa a Jakuba 28.8.2013 





Před průčelím stojí sochy sv. Filipa a Jakuba












Tak co ? Poznali jste, co mě zaskočilo ? Né ? Tak já vám to prozradím. Kostel stojí na golfovém hřišti !!! Tedy přesněji řečeno, okolí kostela je upraveno na golfové hřiště.
Už jsem viděl docela dost různých památek, ale kostel na golfovém hřišti jsem viděl poprvé. Zvláštní propojení

Mimochodem, kostel je uzavřen a léta pustne. Že by čekal na sponzora ???

Pro dnešek je to vše, ale s Nebeskou Rybnou se neloučím, protože příště vám chci ještě ukázat pár snímků z blízkého hřbitova.
Do té doby se mějte fajn a já se podle možností ozvu

18 komentářů:

  1. TO je fakt rarita. Mě napadlo, že tam je větrná elektrárna. Nebo dnes spíš solární panely

    OdpovědětVymazat
  2. Tak spíš než golfové hřiště mi napadlo že ses vyhýbal těm sloupům a káblu na elektriku kterej ten kostel tak "pěkně" obtáčí....tak třeba si tím golfem na opravu obec vydělá....Včera jsem taky viděla jak dopadne památka, v tomhle případě hrad (zámek) Vargač, když je v soukromých rukou....

    OdpovědětVymazat
  3. No jasně,zaskočily tě ty sloupy s vedením. Děkuji za další zajímavý článek.

    OdpovědětVymazat
  4. ještě jsem tě zapomněla pochválit za dokonalou retuš.

    OdpovědětVymazat
  5. Já osobně bych se snažila vyhnout sloupům a drátům, ale že by mě to zaskočilo, to asi ne, protože dráty jsou všudypřítomné. Jak jsem zjistila je jich nejvíc právě kolem kostelů. Mít tu moc, tohle bych zakázala. I když nejsem věřící, připadá mi to jako znesvěcení.

    OdpovědětVymazat
  6. Taky jsem myslela, že jsi se snažil vyhnout drátům, kandelábrům, popelnicím a zaparkovaným autům, golfové hřiště by mě ani ve snu nenapadlo.    Ale možná, že to není tak špatná kombinace, takle má ten chátrající kostel, aspoň vzorně upravené okolí.

    OdpovědětVymazat
  7. Taky chodím s velkým zpožděním. Ale nakonec přijdu.

    OdpovědětVymazat
  8. [1]: Elektrárny jsou teď všude ,ale tady bylo divnější to golfové hřiště

    OdpovědětVymazat
  9. [2]: Sloupům a káblům jsem se pokoušel taky vyhnout,ale to nešlo

    OdpovědětVymazat
  10. [3]: Sloupy s vedením už mě nepřekvapují,ty jsou skoro všude   

    OdpovědětVymazat
  11. [5]: Ještě pár kostelů z letošních Orlických přidám,jen nevím kdy.Mám teď trochu jiné starosti,ale snad to do konce roku zvládnu

    OdpovědětVymazat
  12. [6]: Jestli to tak půjde dál,tak se z toho krásně upraveného okolí budou tak akorát vybírat odpadané kousky kostela

    OdpovědětVymazat
  13. [7]: Však nám ty články neutečou   

    OdpovědětVymazat
  14. Také jsem hádala elektrické vedení. Je ho opravdu kolem kostelů hodně a nedá se mu vyhnout. Golfové hřiště by mě nenapadlo ani ve snu.

    OdpovědětVymazat
  15. [15]: Nevím,jestli je to bohem zapomenutý kraj,ale všechny kostely co jsem ten den navštívil, jsou zhruba na 20 km čtverečných

    OdpovědětVymazat
  16. Hmm, tak golf u kostela jsem také ještě nehrál... Zajímavé spojení, to máš pravdu. A chodí tam vůbec někdo, není kromě kostela uzavřeno i hřiště? Ikdyž z fotek vypadá upraveně.

    OdpovědětVymazat
  17. [17]: V tu dobu,co jsem tyhle snímky pořizoval se po hřišti pohybovalo asi šest hráčů,takže předpokládám,že hřiště funguje

    OdpovědětVymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji