17. dubna 2015

Brno - Kaple Matky Boží na Veveří

Dnes vám chci představit kapli Matky Boží, která stojí cca 400 m jihozápadně od hradu Veveří, v katastrálním území Bystrce.


Kaple pravděpodobně pochází ze 12. století, první písemná zmínka pochází z roku 1240. V okolí kaple se rozkládala středověká vesnice, která zanikla za husitských válek.
Jde o dvoulodní sakrální stavbu; původně románská kaple byla později částečně přestavěna v gotickém slohu. Věž byla zbořena Švédy během třicetileté války a do dneška se dochovala pouze malá věžička se dvěma zvony. Jižní románský portál je na tympanonu ukončen řeckým křížem se dvěma lvy a vede do boční, gotické lodi. Vstup do hlavní románské lodi vede přes gotický západní vchod. Na štítě na východní straně kostelíka je zřetelný pozdně gotický reliéf lidského obličeje.
Vnitřní vybavení kaple je skromné. Cenný originál obrazu Madony Veverské, který je některými badateli připisován Mistru vyšebrodského oltáře činnému kolem roku 1350, je uložen ve sbírce Národní galerie v Praze. Jeho kopie byla z kaple ukradena v říjnu 1993.
Ve výklenku kůrového schodiště byl v roce 1837 pochován bývalý švédský král Gustav IV. Adolf, o osm let později však byly jeho ostatky přeneseny do Oldenburku.
Prostranství okolo kaple sloužilo také jako hřbitov pro okolní vesnice. Například nebožtíci z Veverské Bítýšky zde byli pohřbíváni až do roku 1837, kdy byl založen obecní hřbitov. Poslední pohřeb se u kaple konal až v roce 1880.
Na konci 2. světové války, byla po střelbě z minometů úplně zničena střešní krytina a z kaple bez střechy a bez omítky se stala stáj pro koně. Následovala rozsáhlá oprava, kterou prováděla firma stavitele Aloise Sovy. Poslední velkou rekonstrukci provedl její současný vlastník, Římskokatolická farnost ve Veverské Bítýšce v roce 1987.
Kaple leží v katastrálním území Bystrce, ale církevně spadá pod správu farnost ve Veverské Bítýšce. V současné době se v kapli nekonají pravidelné bohoslužby, církevním účelům slouží pouze při některých křesťanských svátcích. Kaple Matky Boží je také oblíbeným místem církevních sňatků.
Informace jsem čerpal z : cs.wikipedia.org a www.biskupstvi.cz

Brno - Kaple Matky Boží na Veveří 3.4.2015




































Ke kapli se váže mnoho pověstí a záhad.
V její podlaze, která místy až podezřelé duní, se měl nacházet vchod do podzemí. Neobvyklá výzdoba svatyně naznačuje úzkou souvislost s templáři. Na zdech sakristie je rudou barvou namalován znak připomínající rozvětvený osmihrotý kříž v kruhu. Naprosto stejný symbol se nachází v mnoha otazníky opředené katedrále v Chartres. Jeho smysl zůstává utajen.
Zvenčí nelze přehlédnout velký reliéf ve tvaru písmene M. Všeobecně se traduje, že je to monogramem jména Marie, Matky Boží, které je kaple zasvěcena. Jeden nepřehlédnutelný detail tomu ale silně odporuje. V horní výseči písmene M je vytesaná hlava. Nelze rozeznat, zda jde o muže či ženu. Pravý koutek rtů klesá dolů. Tvář tak nabývá nepřívětivého vzhledu. Takto by templáři nikdy nezobrazili Naší paní - Notre dame. Existovala jen jediná hlava, o níž se ví, že patřila naprosto výjimečnému světci, prokazatelně byla oddělená od těla a templáři ji údajně získali a uctívali jako nejsvětější relikvii. Hlava Jana Křtitele!
Další překvapující stopu skrývá samotný monogram. Vezmeme-li velké M jako výchozí pak v zdánlivě pouze ozdobné změti linek najdeme další písmena. V obou úhlopříčkách je zapsáno MOLAY. Tak se jmenoval poslední velmistr templářského řádu. Právě za jeho působení byl podzemní labyrint budován.
Monogram je trochu odbytý a postrádá souměrnost. Zdá se, že byl vytvořen ve spěchu. Pokud měl sloužit jako ozdoba, očekávali bychom precizní provedení. Navíc stěna, na které se nachází, nese neklamné známky stavební úpravy. Původně vypadala jinak. Monogram tedy přibyl později. Co z toho všeho vyplývá? Již zmíněný Veverský rukopis tvrdí, že na hradě se v roce 1304 konalo tajné zasedání řádu, kterého se zúčastnil i velmistr Molay.
Informace jsem čerpal z : www.tajemnamista.cz

25 komentářů:

  1. Je to hodně divná stavba, ale nemůže za to. Ta jedna strana vypadá krásně, starobyle i by si člověk dokázal ty Templáře u ní představit. za to ta druhá je taková obyčejná. I při té nesouměrnosti je ale pěkná ....

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: To bude asi tím,že je tak stará (starší jak hrad Veveří)a za tu dobu určitě prošla hodně předěláváním. Někde jsem četl,že tu stranu s monogramem předělali ještě templáři   

    OdpovědětVymazat
  3. Tý jo, ta kaple je nádherná, stáří z ní úplně čiší a ještě ke všemu se k ní pojí zajímavé pověsti a nezodpovězené záhady. Můžu na ní oči nechat...

    OdpovědětVymazat
  4. Kaple se mi líbí a povídání ještě víc, o templářích jsem četla a de Molay ještě s jedním templářem si zakusili opravdová muka při jejich upálení. Zda uctívali hlavu Jana Křtitele si už nepamatuji, ale historie je tak překroucená, že to musíme brát s velkou rezervou.Historie překroucená stranou těch, kteří templáře likvidovali. Nafotil jsi Patriku krásné záběry.

    OdpovědětVymazat
  5. Kaple je nádherná a její historie je rozhodně zajímavá. Prohlídla jsem si i snímky v galerii a jen musím napsat: " Škoda, že se k tak krásné kapli asi nikdy nepodívám..."     

    OdpovědětVymazat
  6. Díky, díky. na veveří se určitě plánujeme vypravit a tak snad se podaří kapli vidět i na vlastní oči. je v pěkném prostředí.

    OdpovědětVymazat
  7. [3]: Těch pověstí a záhad je kolem této kaple o hodně víc,než jsem tady nastínil.Kdybych je měl všechny zpracovat,tak by na to nestačil ani další samostatný článek A to nemluvím o blízkém hradu Veveří,ke kterému se váže další spousta nezodpovězených otázek

    OdpovědětVymazat
  8. [5]: Přímo u kaple je parkoviště,takže návštěva není vůbec náročná. Nikdy neříkej nikdy   

    OdpovědětVymazat
  9. [6]: Moc bych se divil,kdyby jste se při plánované návštěvě Brna nepodívaly na hrad Veveří a tím pádem i na tuto kapli

    OdpovědětVymazat
  10. O těch kombinovaných vstupech víme. Ano loď a vstup na hrad je již zahrnut v plánu. My budeme ubytovaní v Bystrci kousek od přehrady i ZOO v penzionu Smile. Program máme opět natřískaný. A už se trochu orientuju i v brněnské dopravě. A na nových mapách.cz se dobře plánuje. Kliknu na symbol vlaku a chci jet z kopce na kopec a napíše mi to kolik je to pěšky k zastávce vlaku, kdy jedou vlaky a kolik je to zase od zastávky na další kopec.

    OdpovědětVymazat
  11. [11]: Nechám se překvapit,co vás v okolí Brna zaujalo A věřím tomu,že máš vše parádně naplánované,vždyť jsem viděl ty minulé výlety!   

    OdpovědětVymazat
  12. [12]: A tos mi připomněl, že mám ještě dopsat cestopis. Já nakonec budu dříve v brně, než budu mít cestopis hotový.

    OdpovědětVymazat
  13. Ta poslední fotka je zvlášť vydařená. Historii kaple jsem neznala a děkuji za to, žes nám ji přiblížil. Člověk by potřeboval několik životů, aby stihl všechno co chce. Ač jsem v Brně prožila větší část svého života, o té kapli ani nevím.

    OdpovědětVymazat
  14. [14]: Dřív nebyl hrad přístupný a tak se tam moc nejezdilo.A ta kaple stojí ještě o kousek dál,takže se vůbec nedivím,že ji neznáš   

    OdpovědětVymazat
  15. Kam na ty krásy pořád chodíš?

    OdpovědětVymazat
  16. Na Veveří jsem byli už hodně dávno a na ten kostel opodál si matně vzpomínám, ale v létě bychom si chtěli k hradu udělat vyjížďku výletní lodí. Veveří se nad přehradou krásně vyjímá.

    OdpovědětVymazat
  17. [16]: Jen se koukám,co krásy máme po okolí   

    OdpovědětVymazat
  18. [17]: Tak to budeš asi hodně mile překvapený! Za poslední roky se tam udělalo spostu práce a hrad se pomalu probírá ze zakletí

    OdpovědětVymazat
  19. Velmi pěkné fotky..:). Na Veveří jsem nikdy nebyla, ale jak vidím, je to tam nádherné..:). Tak snad někdy...;).

    OdpovědětVymazat
  20. Kaple je vzhledově zajímavá a stojí na moc pěkném místě.

    OdpovědětVymazat
  21. [20]: Hlavním tahákem je samozřejmě hrad,ale tahle kaple taky stojí za pozornost   

    OdpovědětVymazat
  22. [21]: Kdysi jsem byl i uvnitř a musím říct,že toto místo má moc zvláštní atmosféru! Nebo alespoň na mě to tak působilo   

    OdpovědětVymazat
  23. Vevnitř kaple jsem nikdy nebyla - nebylo otevřeno, ale pokud doporučujete, vyčíhám si to! Hrad Veveří je dnes super, zlášť pro děti - moc se jim tam líbí!

    OdpovědětVymazat
  24. [24]: Kdybych měl tu možnost,tak bych se tam určitě podíval zase. Už je to nějakých deset let,co se mi podařilo se dovnitř dostat,ale mám tu atmosféru pořád jako živou. Zajímalo by mě,jestli bych to tam cítil znovu   

    OdpovědětVymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji