4. dubna 2015

Mikulov - Křížová cesta na Svatém kopečku 3.4.2015

Dnes bych vám chtěl představit křížovou cestu která vede na Svatý kopeček nad Mikulovem a kterou jsem prošel na letošní Velký pátek, tedy 3.4.2015.


Křížová cesta na Svatý kopeček v Mikulově patří mezi první poutní místa nejen na jihu Moravy, ale je vůbec nejstarší křížovou cestou v českých zemích.
Tradice zřizování obdoby křížové cesty, tedy symbolického ztvárnění utrpení Ježíše Krista při jeho cestě pod křížem, vznikají již od počátku 15. století. V počátcích zřizování křížových cest počet zastavení značně kolísal (od 7 až do 31 zastavení). Dnešní podoba se 14 zastaveními potom vznikla až v 17. stol. ve Španělsku, odkud se rozšířila do dalších zemí.
Zakladatelem křížové cesty v Mikulově na vrchu Tanzberg (od té doby zvané Svatý kopeček) byl majitel mikulovského panství olomoucký biskup kardinál František z Dietrichsteina (1570-1636). Podnětem vybudování křížové cesty byla snaha po vyjádření vděčnosti Bohu za překonání morové epidemie, která Mikulov sužovala v roce 1622. První stavbou tak zřejmě byla kaple zasvěcená ochránci před morovou nákazou sv. Šebestiánovi. Její základní kámen byl svěcen 2. července 1623 a celá stavba byla dokončena v roce 1630. V té době byla zřejmě již vybudována i křížová cesta se sedmi kapličkami představujících sedm pašijových zastavení, což byl počet odpovídající tehdejšímu dobovému zvyku.
V této podobě se vzhled Svatého kopečku nezměnil až do poloviny 18. století. V letech 1750-1776 bylo potom vybudováno dalších sedm kapliček, čímž byl naplněn v té době již závazný počet 14 zastavení. Celá nová křížová cesta byla slavnostně vysvěcena 1. září 1776. Komplex tak dostal svou konečnou podobu, která od tohoto roku čítá celkem 17 zděných objektů. Dokončený komplex však bohužel na Svatém kopečku sloužil pouze deset let. Za vlády císaře Josefa II. byla v roce 1786 odsvěcena kaple sv. Šebestiána a společně s ní přestala věřícím sloužit i křížová cesta. Celý soubor staveb byl určen k likvidaci a od definitivní zkázy jej zachránila skutečnost, že byl soukromým majetkem rodu Dietrichsteinů. Ten se rozhodl objekty zachovat a využívat je pro soukromé účely. Nicméně celý areál začal postupně chátrat.
Až nástupem Augustina Bartensteina do úřadu mikulovského probošta se toto poutní místo dočkalo obnovení zašlé slávy. V letech 1862-1865 byla celá křížová cesta včetně kaple sv. Šebestiána a zvonice opravena. Na svátek Narození Panny Marie (8. září) byla kaple sv. Šebestiána znovu vysvěcena. Od roku 1865 tedy došlo ke spojení dvou tradic - křížové cesty na Svatý kopeček a pouti k mikulovské Černé madoně loretánské, jejíž soška byla původně umístěna v loretánské kapli kostela sv. Anny (dnešní Dietrichsteinská hrobka). Tradice mariánských poutí započatá v roce 1865, kdy je soška mikulovské madony vynášena na Svatý kopeček, byla přerušena zatím jen jednou, a to v letech 1938-1945, kdy byly pouti zakázány.
V závěru druhé světové války byla celá křížová cesta značně poškozena, ovšem ihned po skončení války byly zahájeny práce na její obnově. Tak se mohla v září 1946 konat první poválečná pouť na Svatý kopeček. V tomto roce došlo i k převodu majetkových práv nad poutním areálem na kolegiátní kapitulu u sv. Václava v Mikulově, církev se tak stala nejen duchovním ale i odpovědným majitelem.
Vzhledem k tomu, že objekty na vrcholku Svatého kopečka jsou ve větší míře vystavovány nepříznivým klimatickým podmínkám, dochází u nich k častým poškozením a proto v posledních letech probíhá celková rekonstrukce.
Tolik informace o historii této křížové cesty, které jsem převzal z www.mikulov.cz


Kvůli vandalům jsou všechny kapličky opatřeny mřížemi, které sice objekty chrání, ale zároveň omezují focení. Proto jsem se pokusil interiéry nafotit panoramatickým způsobem, který sice trošku zkresluje dispozici, ale rozhodně sochy a malby vypadají lépe, než zamřížované. Co jsem koukal na obrázky v Google tak to zatím nikdo takhle neprezentoval. Doufám, že se vám to bude líbit.

Všechny následující popisy kapliček jsem převzal z www.mikulov.cz

Kaplička č. 1 - Ježíšovo loučení s Pannou Marií
Patří do komplexu původních sedmi zastavení křížové cesty. Sochařská výzdoba vznikla kolem roku 1700 a představuje scénu loučení Krista se svou matkou.
Mikulov - Křížová cesta - Zastavení I. 3.4.2015






Kaplička č. 2 - Ježíšova modlitba v Getsemanech
Jedná se o první ze souboru šesti "skalních" kapliček zahloubených do skály a je součástí mladšího souboru kapliček, tedy z roku 1776. Sochařská výzdoba vznikla kolem roku 1700 a představuje scénu modlícího se Krista v Getsemanské zahradě.
Mikulov - Křížová cesta - Zastavení II. 3.4.2015




Kaplička č. 3 - Spící učedníci v Getsemanech
Patří rovněž do souboru "skalních" kapliček dokončených roku 1776. Sochařská výzdoba pochází zhruba z roku 1700 a je tedy rovněž starší. Tři ležící sochy představují spící apoštoly, kteří měli v Getsemanské zahradě bdít, zatímco se Ježíš modlil.
Mikulov - Křížová cesta - Zastavení III. 3.4.2015






Kaplička č. 4 - Ježíš bičován
Další tzv. "skalní" kaplička shodného stáří i sochařské výzdoby jako dvě předcházející. Motiv sousoší znázorňuje bičování Ježíše při výslechu u římského místodržícího Piláta.
Mikulov - Křížová cesta - Zastavení IV. 3.4.2015





Kaplička č. 5 - Ježíš trním korunován
Kaplička i její sochařská výzdoba pochází se shodného období jako u tří předcházejících. Výjev tří soch znázorňuje scénu, kdy je Ježíšovi nasazena trnová koruna, oblečen šarlatový plášť a do rukou dán rákos místo žezla.
Mikulov - Křížová cesta - Zastavení V. 3.4.2015





Kaplička č. 6 - Ježíš odsouzen a posmíván
Další ze souboru "skalních" kapliček shodného data dokončení i zhotovení sochařské výzdoby. Jedna socha představuje zmučeného Ježíše, druhá neznámou postavu v pokleku, která se Ježíšovi posmívá.
Mikulov - Křížová cesta - Zastavení VI. 3.4.2015





Kaplička č. 7 - Ježíš nese kříž
Poslední ze souboru "skalních" kapliček dokončených v roce 1776. Socha vzniklá kolem roku 1700 znázorňuje Ježíše klesajícího pod tíhou neseného kříže.
Mikulov - Křížová cesta - Zastavení VII. 3.4.2015





Kaplička č. 8 - Ježíšovo setkání s Veronikou
Tato kaplička patří do souboru původní křížové cesty dokončené kolem roku 1630. V souvislosti s dostavbou celé křížové cesty v roce 1776 byla opatřena novou ikonografickou výzdobou - nástěnnou freskou, která představuje motiv setkání Ježíše s jeruzalémskými ženami.
Mikulov - Křížová cesta - Zastavení VIII. 3.4.2015







Kaplička č. 9 - Ježíšův pád pod křížem
Kaplička pochází z doby mezi léty 1750-1776 a byla jistě vyzdobena scénou představující deváté zastavení, tedy Ježíšův třetí pád pod křížem. Původně byl tento motiv rovněž znázorněn nástěnnou malbou, který však nepřečkal dlouhé období chátrání křížové cesty po jejím zrušení. Při obnově křížové cesty v roce 1865 byl do ní umístěn obraz se stejným motivem malovaný na dřevě.
Mikulov - Křížová cesta - Zastavení IX. 3.4.2015





Kaplička č. 10 - bez dochované dedikace
Patří k původním objektům křížové cesty dokončených v roce 1630. Bohužel její ikonografická výzdoba se nedochovala.
Mikulov - Křížová cesta - Zastavení X. 3.4.2015







Kaplička č. 11 - Ježíš přibíjen na kříž
Kaplička stojící těsně pod vrcholem Svatého kopečku je součástí původního komplexu z roku 1630. Původní výzdoba zřejmě kopírovala osud kapličky č. 8. Dnešní výzdoba je mnohem mladší, neboť pochází z roku 1952 a jejím autorem je akademický malíř Rudolf Gajdoš.
Mikulov - Křížová cesta - Zastavení XI. 3.4.2015







Kaplička č. 12 - Zastavení Panny Marie Bolestné
Je součástí původních staveb z roku 1630 a dnes je využívána pro poutní bohoslužby pod širým nebem. Její umělecká výzdoba se však nedochovala.
Mikulov - Křížová cesta - Zastavení XII. 3.4.2015







Kaplička č. 13 - bez dochované dedikace
Jedná se o malou kapličku, která patří k původním objektům křížové cesty dokončených v roce 1630. V současné době je interiér prázdný bez umělecké výzdoby.
Mikulov - Křížová cesta - Zastavení XIII. 3.4.2015




Kaplička č. 14 - bez dochované dedikace
Kaplička je situována za kaplí Božího hrobu jako poslední stavba tohoto areálu. Patří k původním objektům křížové cesty dokončených v roce 1630. Bohužel žádná její ikonografická výzdoba se nedochovala.
Mikulov - Křížová cesta - Zastavení XIV. 3.4.2015




Kaple Božího hrobu
Zdejší stavba je napodobeninou původního jeruzalémského Božího hrobu, do kterého byl uložen Ježíš po té, co zemřel na kříži. Dnes můžeme spolehlivě určit, že kaple byla již součástí souboru původních staveb z roku 1630.
Stavba má polygonální charakter a v interiéru je rozdělena do dvou částí - vstupní prostor a vlastní Boží hrob, kde je uložena socha ležícího Ježíše Krista. Kaple je veřejnosti nepřístupná, její vnitřní prostor je však možno si prohlédnout skrze restaurovanou barokní mříž.
Více info ZDE.

Mikulov - Křížová cesta - Kaple Božího hrobu 3.4.2015












Objekty křížové cesty na Svatém kopečku doplňují ještě stavby kaple sv. Šebestiána a zvonice.

Kaple sv. Šebestiána
Její základní kámen byl vysvěcen 2. července 1623, rok poté, co se v Mikulově a okolí rozšířila epidemie moru. Její historie je poměrně rozsáhlá, ale vzhledem k tomu, že momentálně probíhá její rozsáhlá rekonstrukce, nechám si její popis na další návštěvu.
Pokud vás ale její historie zajímá již teď, tak stačí kouknout ZDE.

Mikulov - Kaple sv. Šebestiána na Svatém kopečku 3.4.2015









Zvonice
Byla postavena na temeni Svatého kopečka v roce 1631.
Ve zvonici byl nejprve zavěšen jeden velký zvon - sv. Šebestián, brzy však byl doplněn o zvon menší - sv. Annu. Již roku 1663 byla zvonice poprvé poškozena požárem, oprava byla provedena roku 1669. V roce 1767 po úderu blesku vyhořela zvonice znovu a oba zvony byly požárem roztaveny. V roce 1768 dostala zvonice nový mohutný zvon, ulitý z roztaveného starého. Jeho celková hmotnost činí 4360 kg, průměr zvonu je 185 cm, výška 165 cm a k jeho rozhoupání je třeba 4 zvoníků. Tento zvon už přestál všechna poškození i útrapy stavby a tak je používán až dodnes a to zejména ke slavnostnímu vyzvánění.
Po odsvěcení kaple sv. Šebestiána a kaplí křížové cesty v roce 1786 tak svému účelu sloužila jen zvonice. V roce 1865 byla zvonice opravena spolu s obnovou celé křížové cesty. Po druhé světové válce začal zájem o celou křížovou cestu postupně upadat. Věž zvonice se tak stala nadlouho stanovištěm hlídek pohraniční stráže, a to až do roku 1989.
Poslední oprava zvonice proběhla roku 1991, kdy jarní vichřice strhla velkou část krytiny střechy. Proto bylo v tom roce přistoupeno k její celkové výměně a lešení bylo současně využito i k celkové opravě vnějších omítek.
Mikulov - Zvonice na Svatém kopečku 3.4.2015





A na závěr vám chci ukázat pár celkových záběrů křížové cesty.

Mikulov - Křížová cesta na Svatém kopečku 3.4.2015








A to si myslím pro dnešní výběr stačí. Všechny moje snímky křížové cesty na Svatém kopečku v Mikulově najdete ZDE .


30 komentářů:

  1. Patriku, děkuji za zprostředkování této návštěvy. Až sem jsme se v Mikulově nedostali. Dívali jsme se sem jen od zámku.

    OdpovědětVymazat
  2. No jo, ta kaple je skoro stejná jak ta na Petříně! Tu křížovou cestu jsem viděla zdálky z parkoviště u silnice před přechodem do Rakous.....

    OdpovědětVymazat
  3. Tohle je opravdu docela působivé - obzvlášť, když si to prohlížím právě dnes, na Bílou sobotu...

    OdpovědětVymazat
  4. Na místě je také dodat, že cesta zpátky dolů do města po těch kamenech je o hubu v jakémkoliv počasí

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to jsi ten Velký pátek Patriku, prožil stylově na křížové cestě.

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to je článek v pravý čas na pravém místě. Tvé zpracování Patriku je výjimečné, všechna čest za takovéto přiblížení. Je to všechno tak smutné, co se stalo a lidi to nebije do očí. Vždytˇ Ježíš byl zrazen, potupně bičován  a zabit. A většina křestˇanů tvrdí, že zemřel za jejich hříchy, jak je to všechno pokroucené a zneužité jen kvůli pozemské moci. Promiń, že ti tady píšu takový komentář.

    OdpovědětVymazat
  7. [1]: Mikulov má tolik památek, že na Svatý kopeček se nedostane většina lidí A on ani pohled od města na ten velký kopec moc na návštěvu neláká   

    OdpovědětVymazat
  8. [2]: Určitě se tam zajedu ještě několikrát podívat,takže budou fotky i opravených kaplí.Podle toho co jsem četl by měly být opravy dokončené ještě letos   

    OdpovědětVymazat
  9. [3]: Zrovna nedávno jsem na Tebe vzpomínal !

    OdpovědětVymazat
  10. [4]: Já byl v Mikulově na vojně a na Svatý kopeček jsem (v rámci zvyšování fizické kondice) chodil běhat. Za "odměnu" Ale to jsem po památkách moc nekoukal.Vlastně vůbec,spíš jsem hledal kde mám plíce     

    OdpovědětVymazat
  11. [5]: To je správná připomínka,kterou asi použiji v některém dalším článku o tomto místě. Díky

    OdpovědětVymazat
  12. [6]: Byl jsem tam jen díky tomu počasí! V práci nás stavební dozor vyhnal ze stavby,že v tomhle rozhodně dělat nemůžeme (v Brně ráno mrzlo,sněžilo a foukal velmi silný vítr) a tak jsem se vydal fotit.Nakonec jsem skončil v Mikulově,ale rozhodně to nebylo plánované   

    OdpovědětVymazat
  13. Krásné místo, v posledních letech jsme tam byli 2-krát, ale ještě tam nebylo to lešení. Celá cesta do Mikulova kolem Novomlýnských nádrží a Pálavy je nádherná a pak se objeví dominanta mikulovského hradu a kopec s kapličkou. To je stejné je při cestě z rakouské strany, Mikulov  je jasná dominanta.

    OdpovědětVymazat
  14. [16]: S těmi mřížemi to vypadalo jako z vězení a to se mě nelíbilo.Říkal jsem si že to musím zachytit nějak jinak a naštestí se to většinou povedlo Díky za pochvalu

    OdpovědětVymazat
  15. Moc pěkný dokument a opravdu krásné fotky..:). Měl jsi štěstí i na počasí. Jako vždy - paráda..:).

    OdpovědětVymazat
  16. [18]: Na fotkách to vypadá krásně,ale ve skutečnosti byla pěkná zima a fučel strašně ledový vichr.Hlavně na vrcholu to bylo kruté.Ale kdyby nebyla taková kosa,tak jsem nenafotil nic.O tohle nečekané volno se totiž zasloužil náš stavební dozor,který nám v tom zakázal dělat   

    OdpovědětVymazat
  17. [10]: Ne, neztratila jsem se. Jen jsem se spíš stala už jen tichou čtenářkou blogů. A ten svůj už nemám.

    OdpovědětVymazat
  18. Tak záhada je již vyřešena. Popletla jsem to. Ten komentář jsem našla u Kitty a jedná se o jiného Patrika.

    OdpovědětVymazat
  19. Páni, vůbec jsem netušila, že je na Svatém kopečku k vidění taková krása!

    OdpovědětVymazat
  20. V Mikulově jsem byla dvakrát, ale pokaždé mi křížová cesta nějak unikla,... takže příště je to jasná volba. Teď už i vím, na co konkrétně se mám těšit.

    OdpovědětVymazat
  21. [19]: No vida, všechno špatné, je k něčemu dobré..:). Jsou to nádherné fotky..:).

    OdpovědětVymazat
  22. [22]: Opravy na Svatém kopečku by se měly dokončit během letošního roku,tak jsem zvědavý jak to bude nakonec vypadat. Každopádně výhledy jsou odtamtud parádní už teď. Něco z toho Ti ukáži už zanedlouho,jen co to zpracuji   

    OdpovědětVymazat
  23. [23]: Rozhodně můžu návštěvu jen doporučit! A ten kopec není tak hrozný jak to vypadá od města   

    OdpovědětVymazat
  24. [22]: Tu poslední větu beru jako následek té nemoci.Až se z toho dostaneš, tak uvidíš že se mám pořád hodně co učit   

    OdpovědětVymazat
  25. [28]: V tom případě Ti mnohokrát děkuji   

    OdpovědětVymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji