11. dubna 2015

Kurdějov - areál opevněného kostela sv.Jana Křtitele

Dnes vám chci představit areál opevněného kostela v Kurdějově, který se nachází asi 2 km severovýchodně od Hustopečí (okr. Břeclav)


Informace k dnešnímu článku jsem čerpal z : www.obec-kurdejov.cz a www.turistika.cz

Areál kostela patří k architektonickým skvostům nejen Hustopečského regionu, ale i celého středoevropského prostoru. První zmínka o něm pochází z roku 1350. Vypíná se ve svahu na severním okraji obce a má několik stavebních zvláštností. Předně je to osamoceně stojící 45 m vysoká věž, která měla současně pevnostní funkci. Samotný kostel sv. Jana Křtitele pochází z první poloviny patnáctého století. Za povšimnutí stojí i krásný portál nad jeho bočním vchodem a před ním stojící kříž z roku 1876. Severovýchodně od kostela stojí u hradební zdi gotická kaple Všech svatých, která byla také součástí opevnění a je opatřena na všechny strany střílnami. Dále pak je celý areál obehnán hradbou s ochozem a dělovými baštami. Opevnění doplňuje i systém podzemních chodeb pod celým kostelním areálem, z nichž nejdelší vede až do sklepení objektu dnešního hostince. Součástí areálu je i fara, která současně sloužila jako dělová bašta a před ní stojí kříž z roku 1703. V parčíku před areálem jsou umístěny dvě sochy - sv. Antonín a sv. Jan Nepomucký.

Kurdějov - areál opevněného kostela sv. Jana Křtitele 20.3.2015

















Stávající kostel zasvěcený sv. Janu Křtiteli pochází z první poloviny patnáctého století, ale jeho původní gotický sloh velmi utrpěl mnohými opravami v 15., 16. a 18. století. Klenba chrámové lodi má nádherné gotické žebrování. V tomto slohu je i kamenná křtitelnice z r. 1491 a kazatelna zdobená reliéfem 4 evangelistů s letopočtem 1522.

Kurdějov - kostel sv. Jana Křtitele 20.3.2015






Krásný portál nad bočním vchodem je z pozdější doby. Za povšimnutí stojí zpodobněný hříšník klečící vlevo nahoře před andělem a vpravo vlečený ďáblem.

Kurdějov - portál nad bočním vchodem do kostela 20.3.2015










Před bočním vchodem do kostela stojí kříž, který byl zbudován v roce 1876

Kurdějov - kříž u kostela sv. Jana Křtitele 20.3.2015





Mohutná čtyřhranná věž vysoká 45 m, která stojí opodál, je vklíněna do obranné zdi. Původně byla s kostelem spojena mostem. Vybudována byla v letech 1511-1517 nákladem 13 050 zl. Již v r. 1573 musela být opravena, neboť byla při velké bouři a vichřici poškozena. V původní podobě mělo každé patro věže čtyři malé věžičky (celkem 12) též ve tvaru čtyřhranného jehlance, vršek každého byl opatřen železnou korouhvičkou a hvězdou. Věžičky byly údajně odstraněny v r. 1850 a věž byla snížena. Ve věži jsou 3 vzácné staré zvony oceněné v období první republiky na půl milionu korun. Nejstarší je z r. 1456, byl však přelit r. 1839, druhý je z r. 1469 a třetí, největší (váží přibližně šest tun) pochází z roku 1606.
Kurdějov - věž u kostela sv. Jana Křtitele 20.3.2015












Severovýchodně od kostela stojí u hradební zdi gotická kaple Všech svatých, která byla také součástí opevnění a je opatřena na všechny strany střílnami. O jejím původu a stáří se vedou dodnes spory, neboť nápis naspodu průčelí s letopočtem 1213 nelze brát vážně. Kaple kdysi sloužila jako dělová bašta, a proto je silně opevněná.

Kurdějov - kaple Všech svatých 20.3.2015









Celý komplex doplňuje přilehlá barokní budova fary se slunečními hodinami. Budova, která byla pravděpodobně ohrazena, je také opatřena střílnami a kolem budovy jsou zbytky zdiva.

Kurdějov - budova fary 20.3.2015




Před budovou fary stojí kříž z roku 1703. Víc informací jsem o něm nezjistil, ale na jeho podstavci je několik nápisů. Bohužel moje znalosti němčiny jsou slabé

Kurdějov - kříž před farou 20.3.2015











A na závěr nesmím opomenout sochy v parčíku před farou. O jejich historii jsem nenašel žádné informace, snad je to, že pochází z poloviny 18.století

Kurdějov - socha sv. Antonína 20.3.2015




Kurdějov - socha sv. Jana Nepomuckého 20.3.2015




A to je z této mé návštěvy areálu kostela v Kurdějově vše.
Všechny moje pořízené snímky si můžete prohlédnout v galerii, která se nachází ZDE .

P.S.: prohlídka areálu kostela sv. Jana Křtitele i s výkladem je možná po telefonické domluvě, čehož chystám v budoucnu využít a představit tak i záběry z interiérů

16 komentářů:

  1. Krásný areál! Člověče nevím proč, ale mě ti při těch fotkách napadlo Markéta Lazarová! Nevím proč, film jsem neviděla, knihu nečetla ale to mi jako první blesklo hlavou .....

    OdpovědětVymazat
  2. Kostel, kaple, fara, prostě celý areál je nádherný a tobě se podařily přímo luxusní fotky. Je zvláštní, že tento areál sloužil jako pevnost. Ještě nikdy jsem neslyšela o tom, že by byl nějaký svatostánek vybavený střílnami!   

    OdpovědětVymazat
  3. Opravdu skvost! Opevněné kostely mě vždycky fascinovaly, ale nikdy jsem žádný neviděla na vlastní oči. Ono jich asi nebude dochovaných moc. Krása! Díky za to.

    OdpovědětVymazat
  4. Velmi zajímavé místo. Dalo by se říci ke svým pevnostním prvkům, že je to skoro hrad. I strategické místo v krajině. perfektní článek.

    OdpovědětVymazat
  5. [1]: Tak to je zajímavé,ale protože ani já to nečetl ani neviděl,tak taky nevím čím to je   

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: Jsem rád,že se Ti to líbí

    OdpovědětVymazat
  7. [4]: A to se nedochovalo z opevnění všechno! Muselo to být dobře chráněné místo   

    OdpovědětVymazat
  8. [5]: Tak oni o tom mluvili v rádiu. Ale to je normální, tam toho namelou a když pak vidím nějaké fotky tak mi z toho nic nijak nepřipomenou. Ale tady to bylo úplně první myšlenka která mi bleskla hlavou. Asi kvůli době v které se odehrává, a to opevění s kostelem uprostřed nějak zřejmě evokoval středověkou tvrz.

    OdpovědětVymazat
  9. To je hodně zajímavý areál. Podobných asi není moc, nebo ano?

    OdpovědětVymazat
  10. [10]: Takto zachovalých areálů u nás opravdu moc není,ale opevněných kostelů máme víc   

    OdpovědětVymazat
  11. Děkuji Patriku za krásné přiblížení, hodně se v těch dobách bojovalo, zrazovalo a drancovalo, takže to opevnění uchránilo mnohdy spousty životů. Co mě zaujalo, je podzemní chodba až do hostince. Ono se taky pevnosti podkopávaly.   

    OdpovědětVymazat
  12. Kurdějov znám, což určitě víš, Patriku, ovšem ty jsi celý areál prozkoumal a nafotil skrz naskrz.

    OdpovědětVymazat
  13. [12]: Podzemní chodby byly finančně hodně nákladné a proto se budovaly jen málokde. Z toho se dá odvodit,že toto místo bylo skutečně hodně významné   

    OdpovědětVymazat
  14. [13]: Loni jsi mě předběhla o týden,tak jsem se tam vydal radši až letos   

    OdpovědětVymazat
  15. [15]: Jejda, to mě mrzí, Patriku, klidně jsi tam mohl jet i tak, to by přece nevadilo.

    OdpovědětVymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji