27. ledna 2014

Heršpice - katolický kostel sv. Matouše a evangelický kostel

Obec Heršpice leží asi šest kilometrů jihovýchodně od Slavkova. V obci jsou obyvatelé vyznávající dvě náboženství katolické a evangelické. Pro jsou zde dva kostely a dva hřbitovy. Já vám ukáži jen ty kostely a jeden památník


Dominantou obce je evangelický kostel, jehož věž je zdaleka viditelná. Dějiny farního sboru Českobratrské církve evangelické (ČCE) v Heršpicích souvisejí s dějinami reformačního hnutí na Slavkovsku. V 16. století zde působili i členové Jednoty bratrské. Spolu s ostatními evangelíky zde tvořili většinu, ovšem jen do roku 1622, kdy po prohrané bitvě na Bílé hoře již nebyla jiná víra než katolická trpěna. Mnoho tajných evangelíků se scházelo v -"modlitebném údolí", vyzrazení bylo ovšem tvrdě trestáno. Mnozí opustili své domovy a nikdy se již nevrátili.
Po vyhlášení Tolerančního patentu se i v Heršpicích začali scházet evangelíci. Chodili nejprve do sboru v Kloboukách a dodnes se zde připomíná vyšlapaný "helvítský chodník". Ke jmenování samostatného sboru došlo po mnoha průtazích až v roce 1870. V roce 1864 začali evangelíci v Heršpicích stavět vlastní kostel. Za pět let byla slavnostně posvěcena budova kostela, jež už nepodléhala tolerančním omezením. Věž byla přistavěna v roce 1899. Prostorný světlý jednolodní chrám s cennými varhanami byl několikrát opravován, velká oprava proběhla v 90. letech minulého století.
31. srpna 1880 zažil evangelický sbor v Heršpicích velkou událost. V tento den byl do místního evangelického sboru přijat profesor T. G. Masaryk.

Heršpice - evangelický kostel 11.1.2014






Ofocený interiér kostela


Uprostřed Heršpic na návsi stojí filiální kostel svatého Matouše. Původně to byla malá kaple, postavená na místě zvonice a obecního domku (bývalé školy) v roce 1870. Až v roce 1884 byla ke kapli přistavěna věž. V 70. letech 20.století za P. Fr. Cahy byla kaple opravena a přistavěna sakristie. Protože nedostačovala při bohoslužbách počtu věřících, byla stará kaple roku 1999 částečně zbourána. Z původní stavby zůstala jen věž, čelní stěna s oknem a sakristie. Poté byla znovu postavena a zvětšena. Na Vánoce 1999 již kaple stála a byla v ní půlnoční mše. Na jaře a v létě roku 2000 se dokončil interiér a fasáda. Biskup Vojtěch Cikrle povýšil kapli na kostel a 2. září 2000 posvětil kostel a oltář, do kterého uložil ostatky svatého Vojtěcha.

Heršpice - katolický kostel sv. Matouše 11.1.2014







Heršpice - kříž před kostelem sv. Matouše 11.1.2014






V obci se nachází také pomník padlých v 1. a 2. sv. válce, který stojí nedaleko katolického kostela

Heršpice - pomník před kostelem sv. Matouše 11.1.2014




A to je pro dnešek vše.
Příště vás pozvu do nedalekých Nížkovic. Do té doby se mějte moooc fajn

13 komentářů:

  1. Ten druhej je spíš pidikostelík

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: A to ho před patnácti lety zvětšovali

    OdpovědětVymazat
  3. Jó?....tak to musela být taková psí boudička!

    OdpovědětVymazat
  4. Evangelický kostel je veliký proti tomu katolickému. Spíš bych to čekala opačně. Možná, že je v obci více evangelíků a katolící měli jan jakouxi kapličku, kterou pak zvětšili. Jméno obce je mi odněkud povědomé, ale nemohu si nějak vzpomenout.

    OdpovědětVymazat
  5. [3]: Když koukneš na druhý odkaz pod historií,tak tam uvidíš i fotky z té rekonstrukce   

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: Já znám jen Dolní a Horní Heršpice,což jsou části Brna.

    OdpovědětVymazat
  7. Zdá se, že v Heršpicích bylo víc evangelíků, jejich kostel je proti katolickému o hodně mohutnější. Teď jsem mrkla do předcházejících komentářů a vidím, že jsme tento poznatek udělali všichni.

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: Na obec,která má asi 650 obyvatel připadá 400 evangelíků.Řekl bych,že to mluví za vše   

    OdpovědětVymazat
  9. Kolem Slavkova je spousta zajímavých církevních památek. Jsem ráda, že ses teď zaměřil hlavně na kostely, Patriku, taky je fotím, kde můžu, jenže nemám tolik příležitostí. My jezdíme hlavně do přírody, jak víš, tak mě to někdy stojí hodně přemlouvání.

    OdpovědětVymazat
  10. [9]: Neměl jsem v plánu se na kostely v okolí vydat tak brzy,ale okolnosti mě k tomu donutily   

    OdpovědětVymazat
  11. [10]: ... prima okolnosti ...   

    OdpovědětVymazat
  12. Ano, díky tvým okolnostem aspoň poznáme mnohé sakrální památky ve vašem okolí...

    OdpovědětVymazat
  13. [12]: Alespoň k něčemu to je dobré   

    OdpovědětVymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji