7. ledna 2014

Miletín - zvonice

Dnes vám chci představit zvonici v Miletíně



Všechny informace k dnešnímu příspěvku jsem převzal ze skvělých stránek www.hlavati.cz

Samostatně stojící renesanční zvonice na Parkáni je spolu s kostelem nejstarší stavební památkou v Miletíně. Předpokládá se, že její spodní část sloužila původně jako vstupní brána středověkého hradního dvora a kláštera Řádu Německých rytířů. Ten byl v Miletíně založen v polovině 13. století a zanikl za husitských válek. Na zbytcích brány pak byla v letech 1586 - 1608 vystavěna třípatrová věž.
Vzhled věže se po jejím vzniku prakticky neměnil příštích 250 let, až na nutné opravy.
Při požáru v roce 1846 celá věž vyhořela a zvony se roztavily. Po ohni zůstala stavba v troskách, svrchu pouze přikrytá prkny. Opravy se dočkala až v roce 1864 - začala 20. června. Byla ubourána pavlač a celé horní patro s bytem hlásného. Obnoven byl vnitřek věže, nosná konstrukce zvonů a zhotovena nová střecha. Věž tak dostala robustnější tvar, který známe dnes - současníkům se však nová střecha, jednoduchá helmice bez stupňů a lucerny vůbec nelíbila.







V portálu vchodu na východní straně jsou tři erby - uprostřed znak Miletína (Sv. Jiří na koni s drakem), vlevo znak Radeckých z Radče (rýč napříč) a vpravo rodu z Hustířan (břevno). Nad portálem je humanistickou kapitálou vyvedený latinský nápis SUBVMBRAALARVTVARVPTEGENOSDNEANNO1586 ( Sub umbra alaru[m] tuaru[m] p[ro]tege nos d[omi]ne anno 1586 - lze přeložit jako "Stínem křídel svých přikryj nás pane" a rok vystavění věže). Jedná se o citát ze Starého zákona, z knihy Žalmů (Žalm 17/8 - Modlitba Davidova - "Custodi me ut pupillam oculi, sub umbra alarum tuarum protege me", v překladu Bible kralické "Ostříhej mne jako zřítelnici oka, v stínu křídel svých skrej mne").
Nad portálem kamenná deska s erby Valdštejnů (vlevo - čtyři lvi) a Bohdaneckých z Hodkova (vpravo - šraňk [závora, zátaras]) a ještě dalším, dnes už téměř nečitelným nápisem. V roce 1950 zde Josef Kučera ještě údajně rozeznal iniciály B Z W N M M Z W B Z H N M, jež by měly představovat počáteční písmena jmen obou manželů Valdštejnských - s tímto vědomím a trochou soustředění pak skutečně lze nápis přečíst jako "Bartoloměj Z Waldštejna a Na Miletíně a Magdalena Z Waldštejna [rozená] Bohdanecká Z Hodkova a Na Miletíně".





Věž stojí asi 10 metrů východně od kostela. Má téměř čtvercovou základnu o rozměrech 7,25 x 7,15 m. Zajímavé je, že žádný z informačních zdrojů ani historických pramenů o Miletíně neuvádí její výšku. Poměrnou metodou ji lze odhadnout na cca 18 m k hlavní římse a celkových asi 31 m k makovici.







Všechny podklady k dnešnímu příspěvku jsem převzal ze skvělých stránek www.hlavati.cz , kde najdete o zvonici ještě mnohem více informací.

Pro dnešek je to ode mě vše, ale i příště budu pokračovat v prohlídce Miletína. To se podíváme na místní náměstí.

12 komentářů:

  1. Pěkné, děkuji. Ta zvonice je pěkná i v současnosti, ale s tím ochozem musela vypadat náramně. zaujal mne ten byt hlásného v minulosti. bydlel si proti ostatním pěkně na vysoké noze, měl krásný výhled.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Výhled krásný z bytu měli, ale paní hlásná musela mít na lýtkách svaly jak Herkules, když denně tahala tašky s nákupem domů...

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Ale asi si toho výhledu nevážil a nekoukal se, když začal ten ničivý požár

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: Proto měla hodně dětí,které pro nákupy posílala     

    OdpovědětVymazat
  5. Ty fotky s bouřkovou oblohou - to je pecka!    Takové mám moc ráda.

    OdpovědětVymazat
  6. Zvonice je krásná, ale potřebovala by trochu opravit fasádu.

    OdpovědětVymazat
  7. [6]: S ochozem to musela být krasavice,ale i takhle má své kouzlo

    OdpovědětVymazat
  8. Modrá obloha bylakrásnou kulisou, ale ta tmavá ještě lepší. Zvonice je pěkná, jen už by zase potřebovala obnovit kabátek a pak by to bylo skvělé! Škoda, některé stavební zásahy bývají dost necitelné. Myslím že ten ochoz nebylo nutné zbourat, mohla krásně sloužit jako vyhlídka....

    OdpovědětVymazat
  9. [9]: Souhlasím s Tebou,že s ochozem by ta věž byla hezčí.Bohužel v roce 1864 na nás nemysleli.A nebo jim došli peníze

    OdpovědětVymazat
  10. Moc pěkná zvonice

    OdpovědětVymazat

Pokud nejste součástí Blogger komunity, tak prosím do komentáře uveďte jméno či přezdívku, abych věděl kdo mi zprávu zanechal. Děkuji